reklama

Obecně platí, že pleti dělá dobře výživa chudá na jídla, která mohou vyvolávat záněty, ale bohatá na vitamíny a antioxidanty, s minimem rafinovaných sacharidů, mléčných výrobků a uzenin.

"Tmavá čokoláda je bohatá na polyfenoly, působí jako antioxidant a proti volným radikálům. Nachází se také v prášku, s nímž se mohou péci sladkosti s celozrnnou moukou, vejci a přírodním cukrem," uvádí expertka na dermatologii a kosmetiku Maria Teresa Vivianová.

Celozrnný chléb či celozrnné těstoviny obsahují vitamín E. Zelený čaj je zase bohatý na polyfenoly, zvláště na epigalokatechin galát, který působí proti nádorům a zánětům. Má příznivý vliv na oběh krve ve vlásečnicích a může být používán k přirozenému rozjasnění okolí očí díky působení vitamínu K. Kurkuma má protizánětlivý účinek.

"Je tu však problém: vitamín K je špatně vstřebatelný, je rozpustný v tucích. Proto je vhodné doplňovat jej například olivovým olejem, avokádem či lososem. Aktivuje se s pomocí teplých jídel, jako je zeleninová polévka nebo vejce," uvádí Vivianová.

Konečně pleť potřebuje různou kúru v závislosti na věku. U mladých lidí, kteří mívají akné, je lépe se vyhnout rafinovaným sacharidům, omezit spotřebu mléčných výrobků, nekonzumovat potravinové doplňky určené pro sport a energetické nápoje.

V dospělém věku je ideální strava bohatá na vitamín E. Je vhodné konzumovat mandle, avokádo a špenát. Příhodný je také vitamín C, který nalezneme především v kiwi, jahodách, jablcích a paprikách. Vynikající jsou rovněž omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybách a karotenoidy, na něž jsou bohaté mrkev, dýně a meruňky, a také antioxidant lykopen, obsažený v rajčatech či červených grapefruitech. Tyto potraviny stimulují tvorbu kolagenu. Zralou pleť vystavenou slunci chrání lutein a zeaxanthin, které zabraňují vzniku stařeckých skvrn. Nacházejí se v kiwi, vejcích, špenátu a cuketách.