Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lze de vyhnout štípancům? Vědci zjistili, podle čeho si hmyz vybírá, koho bodne

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Pravděpodobnost, že budete pokousáni komáry, závisí na vašich genech, které určují pach našeho těla. Naznačují to předběžné výsledky výzkumu britských a amerických vědců. Informuje server BBC.

Vědci testovali páry jednovaječných a dvouvaječných dvojčat. Pozorovali, jak atraktivní pro komáry budou. Jednovaječná dvojčata vykazovala podobnou míru atraktivity. To naznačuje, že za tím, jak moc komárům jednotlivé osoby "chutnají", stojí genetická výbava.

Experti poukazují, že předběžné výsledky musí být potvrzeny v rámci dalších, rozsáhlejších testů. Vědci na otázku, proč komáři vyhledávají více jisté jedince než jiné, hledají odpověď již dlouho. Záležitost má zřejmě co do činění s tělesným pachem.

Výzkum se nyní pokusí identifikovat, jaké geny komáři preferují. "Pokud porozumíme genové bázi způsobující rozdíly mezi jedinci, bude možné najít způsob, jak lépe komáry kontrolovat a vyvinout nové cesty, jak je odpudit," uvádí  dr. James Logan z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny, který projekt vede.  

Témata:  hmyz vědci komáři

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy