reklama

Zažitá představa, že pohár červeného vína denně je nejen neškodný, ale prospívá vašemu tělu, dostala těžkou ránu. Šéflékařka Sally Daviesová přednesla nové poznatky, podle nichž je třeba rozbít "mýty našich babiček" a přijmout nové rady týkající se limitů požívání alkoholu.

Daviesová tvrdí, že neexistuje žádné bezpečné množství alkoholu. V pořadu pro stanici BBC uvedla, že si lidé musí připustit a hlavně uvědomit skutečnost, že existuje spojení mezi alkoholem a rakovinou. "Není pochyb, že čím víc pijeme alkohol, tím větší nebezpečí výskytu rakoviny hrozí," varuje Daviesová. Potěšující do jisté míry je, že pokud lidé vypijí méně než 14 jednotek týdně, ocitají se ve skupině "nízkého rizika". 

"Každým rokem je v Británii diagnostikováno 20 000 nových případů rakoviny, jejímž základem je pití alkoholu. Musíme důsledně dbát na to, aby si to veřejnost uvědomila, seznámila se s rizikem požívání alkoholických nápojů, podobně jako je nutné znát rizika spojená s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. Lidé musí mít možnost si zvolit a žít svůj život."

Lékařka rovněž důrazně odmítla názor, že sklenka červeného vína denně má na organismus blahodárný vliv. "To je názor našich babiček, že sklenička červeného vína chrání naše srdce. Máme k dispozici výsledky opřené o lékařské a vědecké poznatky, ze kterých vyplývá, že lepší činnost srdce u mnoha občanů je důsledkem omezování kouření, kontroly cholesterolu a krevního tlaku. Rozhodně ne díky konzumaci vína," pokračuje Daviesová.

Ze statistik vyplývá, že na 1000 žen připadá 109 případů zjištěných nádorů na prsu u pacientek, které nepijí, toto číslo však poskočí na 126 u těch, které konzumují nejvýš 14 jednotek týdně. U 15 až 35 jednotek už se jedná o 153 případů. 

Rozhodující je pro ni množství konzumovaného alkoholu, ačkoliv, jak už bylo uvedeno, neexistuje žádná rozumná míra. Podle ní je paradoxně mnohem horší, když někdo delší dobu nepije a tuto abstinenci pak kompenzuje velkým flámem. Daviesová při této příležitosti uvádí, že nejrizikovějšími dny jsou například silvestrovské oslavy, kdy radikálně stoupá počet lidí pod vlivem alkoholu. V posledním dni roku 2015 tak bylo v Británii zatčeno 48 osob, které se nacházely ve stavu totální opilosti.