reklama

Výzkum odhalil důkaz toho, že to, jaké boty ženy nosí, důrazně ovlivňuje jejich případnou atraktivitu pro muže. Kromě tohoto pozitivního aspektu ale jedním ze závěrů studie je, že nošení bot s vysokým podpatkem důrazně zvyšuje riziko muskuloskeletálních poruch a také riziko zranění. 

Mezi muskuloskeletální poruchy lze zařadit zdravotní problémy, které souvisejí s prací. Obvykle zasahují oblasti zad a krku, ramen a horních a dolních končetin. Trpí zejména klouby a další tkáně. Často se jedná o problémy, které jsou způsobené přetěžováním z opakovaných pohybů. 

"Z naší studie je jasné, že ačkoliv je zde velké množství důkazů o tom, že vysoké podpatky škodí zdraví jednotlivci, jsou zde zároveň komplexní  společenské a kulturní důvody, proč nošení podpatků vzbuzuje atraktivitu," říká doktor Max Barnish, jeden z autorů studie. 

"Jistě, že nikomu neříkáme, zda by měl nebo neměl nosit vysoké podpatky, ale doufáme, že tato studie informuje ty, jež nosí podpatky a ony pak zváží zdravotní rizika, která to s sebou nese, stejně jako společenské výhody," uvádí doktorka Heather Morganová.