reklama

Miki Volek

Král českého rokenrolu vládl českým jevištím především v 60. letech, kdy se jeho sláva nebes dotýkala. Bohužel, již v této době se u něj projevovala až přílišná náklonost k alkoholu a drogám. To se podepsalo na jeho zdraví a uměleckých výkonech. Od poloviny 80. let již nebyl schopen vystupovat. Kvůli svým závislostem prakticky veškeré vybavení svého bytu, kytaru, klavír ba i memorabilie z vrcholu své kariéry. Nakonec přišel i o svůj byt. Zemřel v obecním bytě kvůli krvácení do jícnu způsobené dlouhodobou závislostí na alkoholu někdy na začátku srpna 1996. Jeho tělo bylo nalezeno až po několika dnech.

Joe Louis

Joe Louis, legendární boxer „Hnědý bombarďák“, který držel titul mistra světa v těžké váze téměř 12 let a pětadvacetkrát jej obhájil. Za svou kariéru vydělal asi 4,6 milionu dolarů, což mu mohlo zajistit v té době klidný důchod. Joe ovšem vedl divoký život. Třikrát se oženil a neznal slovo účetnictví. Americký berňák IRS mu vyměřil doplatit daň 1,5 milionu dolarů. Joe se ocitl na dně. Pokus o návrat do ringu selhal. Nakonec pracoval v Las Vegas jako vítač hostů v jednom kasinu. Většinu jeho výplaty spolkly účty za lékaře. Nad Joem se slitovala i nemilosrdná IRS a od poloviny 60. let už po něm nedoplatek za daně nevymáhala. Když v roce 1981 Joe zemřel, neměl ani na pohřeb. Naštěstí byl válečný veterán a armáda se mu postarala o poslední rozloučení se všemi poctami.

Michael Jackson

V poslední době je „Král popu“ propírán spíše kvůli svým sexuálním skandálům. S těmi měl ovšem starosti již za života. Před smrtí měl ovšem jiné a daleko větší starosti. Muž, který dodnes drží rekord v prodeji alb a vydělal za života 1,1 miliardy dolarů byl na konci života beznadějně zadlužen. Vedle táhlých soudních sporů kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování na vině byl i Jacksonův nákladný životní styl. Ranč Neverland s vlastním zábavním parkem, ZOO, garáž se 75 automobilovými skvosty, nákup práv na písně skupiny Beatles, nákladné dary přátelům nebo kyslíkové stany, ve kterých Jackson spal prostě něco stály. Navíc na něj „zaklekl“ berňák. Suma sumárum byl Král popu v dluhu 500 milionu dolarů. Vše mělo zachránit nové turné. Toho se již zpěvák nedožil. Zemřel v roce 2009. Od té doby dědicům vydělal 2 miliardy dolarů.

Nikola Tesla

Legendární fyzik a elektroinženýr, který studoval krátce i na Karlově univerzitě. Jeho vynálezy se používají dodnes a dnes platí za jednoho z největších vynálezců v dějinách. Zemřel však v chudobě a dluzích. A mohlo za to jediné chybné rozhodnutí. Roku 1897 George Westinghouse nabídl Teslovi za jeho nápady odměnu. Mohl si vybrat. Buď tehdy obrovskou sumu 216 600 dolarů anebo podíl na ziscích. Tesla si ke své smůle vybral to první. O peníze brzy přišel. Navíc se u něj projevila duševní nemoc. Tesla už nikdy nedostal šanci dostat se vzhůru. Zemřel v laciném hotelovém pokoji v New Yorku v roce 1943.       

George Best

Legendární fotbalový útočník Manchesteru United, držitel Zlatého míče a vítěz Evropského pohárů. V 579 zápasech nastřílel 205 gólů. Georgie vydělával miliony. A miliony také rozhazoval. „90 procent peněz jsem utratil za holky, chlast a rychlé bouráky. Zbytek jsem prostě promrhal,“ prohlásil o svém stylu života sám Best. Bouřlivý život měl ovšem svoje následky. Finančně Best několikrát zkrachoval. Jeho láska k alkoholu vedla k cirhóze a v roce 2002 k transplantaci jater. Ani potom se ovšem nevzdal Best sklenky. V roce 2005 zemřel na selhání ledvin. „Nežijte jako já!“ vzkázal téměř nemajetný fotbalista svým fanouškům.