reklama

Kanadští lékaři pracující na jednotce intenzivní péče zaznamenali, že mozek pozorovaných osob pokračoval v aktivitě i poté, co byl dotyčný pacient prohlášen za klinicky mrtvého. V jednom případě to trvalo dokonce 30 minut. 

Jinými slovy - lékaři potvrdili, že je pacient mrtvý prostřednictvím řady běžných měření, tedy na základě absence pulzu a nereaktivních zorniček. Ale testy ukázaly, že mozky pacientů pokračují v práci. Zaznamenali stejný typ mozkových vln, které jsou pozorovány během hlubokého spánku, píše server The Independent.

Vědci z kanadské University of Western Ontario ve studii uvádí, že tato zjištění by mohla vést k novým lékařským a etickým výzvám. Jeden ze čtyř pozorovaných pacientů totiž vykazoval dlouhotrvající tajemnou mozkovou aktivitu, přičemž aktivita mozku většiny pacientů končila dříve, než jejich srdce přestalo bít.

Podle studie se tak opět vynořuje otázka, co se s člověkem děje po smrti. Lékaři totiž nevědí, co by mohlo být smyslem této přetrvávající mozkové činnosti, zároveň ale poukazují, že jejich výzkumný vzorek je příliš malý na to, aby z něj bylo možné vyvozovat nějaké závěry.

Zároveň ale uvádí, že je obtížné považovat tuto zjištěnou aktivitu za chybu, protože všechny přístroje a vybavení fungovaly tak, jak mají. Výzkumníci se až dosud domnívali, že veškerá mozková aktivita skončí asi minutu po smrti.

Co se stane s tělem a myslí po smrti dál zůstává pro vědce do značné míry záhadou. Dvě další studie v loňském roce například ukázaly, že geny v době, kdy lidé umírají, nadále fungují - a dokonce fungují energičtěji.