Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vévodkyně Meghan se od svatby neuvěřitelně změnila. Američané ji nepoznávají

Královská svatba prince Harryho a Meghan Markleové
Královská svatba prince Harryho a Meghan Markleové
Foto: The Royal Family

Podle některých jazykovědců si Meghan Markleová od svatby s princem Harrym osvojuje britský přízvuk. Část jich v její řeči rozeznává jinou výslovnost některých samohlásek než před svatbou, jiní ale jejich názor nesdílejí. Píše o tom zpravodajský server BBC. Bývalá herečka a rodilá Američanka narozená v Kalifornii si vzala mladšího bratra následníka britského trůnu v květnu loňského roku.

Jako příklad uvádí specialista na fonetiku doktor Geoff Lindsey Meghaninuvýslovnost slova "all" (všechno). Jinak je vyslovovala při rozhovoru natočeném při zásnubách v roce 2017 a jinak v červnu 2018 na setkání se svými příznivci v hrabství Cheshire.

Podle BBC vyslovují rodilí Britové toto slovo spíše jako "orl", zatímco v podání Američanů zní jako "ol". Vévodkyně ze Sussexu slovo podle sociolingvistky Elly Jeffriesové z univerzity v Essexu nyní vyslovuje spíše britsky.

Vévodkyně "začala hovořit způsobem, který zní velmi aristokraticky, aby mohla lépe komunikovat s veřejností," domnívá se lingvistka Marisa Brooková z univerzity v kanadském Torontu a dodává, že jde pravděpodobně o záměr.

Její kolega z Newyorské univerzity, sociolingvista Paul Kerswill, si ale téměř žádné změny nevšiml. "Moc se to nemění," řekl zpravodajskému serveru BBC.

Podle Jeffriesové reagují lidé na jiné jazykové prostředí rozdílně. Člověk se silnou vazbou na svůj region, nebo hrdý na své kořeny, svou výslovnost téměř nezmění. Naopak někdo, komu záleží na tom, aby zapadl do nového prostředí - v Meghanině případě do královské rodiny - se přizpůsobí přirozeně a poměrně rychle.

Nápomocná přitom Meghan může být její herecká minulost. Díky ní může citlivěji vnímat některé řečové rozdíly a umět je případně snáze napodobit. Na druhou stranu ale možná umí svůj přízvuk kontrolovat lépe než jiní, takže když bude chtít, může se rozhodnout uchovat si americký přízvuk, uvádí tatáž vědkyně.

Témata:  Meghan Markleová královská rodina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy