reklama

V žádném případě se nejedená o vtip, ale o vědeckými pozorováními zjištěnou informaci. Možná by někdo očekával, že se bude jednat o pacienta ve vegetativním stavu, který přežívá s rozsáhlým poškozením mozku. Jenže tentokrát se jedná o zcela odlišný případ.

Mimo chápání současné vědy je případ z roku 2007, kdy francouzský státní úředník přišel do nemocnice se stížností na bolest levé nohy. Nikdo z lékařů tehdy 44letému pacientovi neuměl poradit a tak začali se širokospektrální diagnostikou.

Objevily mnohem záhadnější problém. Na snímcích jeho hlavy takřka chyběl mozek. Situace má své vysvětlení, které však nekonvenuje s představami současné medicíny.

Muž od dětství trpěl vzácným onemocněním tzv. hydrocefálií, která způsobuje hromadění tekutin v orgánech. Po 14 narozeninách lékaři přestali s terapií pacienta, kdy mu vodu z těla odstraňovali. Začala se mu hromadit z mozku a nahrazovat postupně jeho mozkovou tkáň. V konečném důsledku mu zůstalo jen nepatrné množství skutečné mozkové hmoty.

Podle lékařů je takovýto nedostatek mozkové tkáně zcela neslučitelný se životem. Pacientovi však absence mozku příliš nevadila. Jediným zjištěným důsledkem bylo podprůměrné IQ (75 bodů), nicméně takovýto výsledek neinformuje ani o mentálním hendikepu.

Pacient také žil zcela běžným životem bez zvláštních omezení, byl ženatý a měl dvě děti. Dodnes není zcela jasné, jak k neobvyklé situaci mohlo dojít a jak ji mohl pacient přežít.