reklama

Případová studie Western Reserve University and University Hospitals  Medical Center v Clevelandu odhalila korelaci mezi absencí slepého střeva a parkinsonovou chorobou.

Na celém světě trpí Parkinsonovou chorobou na 10 miliónů lidí. Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění nervového systému člověku a v pokročilých fázích má devastující účinky na kvalitu života člověka. Například známý herec Robin Williams spáchal kvůli onemocnění sebevraždu v roce 2014.

Vztah mezi Parkinsonovou chorobou a slepým střevem napomáhá odhalit, co je má vliv na rozvoj nemoci a jak nemoc efektivně léčit.

Studie analyzovala 62, 2 miliónu Američanů. Část z nich logicky podstoupila operaci slepého střeva, konkrétně 488,190 jedinců. V tomto vzorku byla četnost Parkinsonovy choroby 0,92 %. 

U zbytku vzorku, která operaci slepého střeva nepodstoupila, byla však četnost onemocnění jen 0,29 %. Podle studie je tak pravděpodobnost onemocnět chronickým Parkinsonem více než třikrát větší u těch, kteří slepé střevo nemají.

Podle vědeckých analýz právě v lidských střevech vzniká protein způsobující onemocnění. Operace slepého střeva může pomáhat jeho přesunutí ze střev do mozku, kde se nemoc nervové soustavy spouští. 

Díky dlouhodobé studii na velkém počtu lidí nebyla jen odhalena korelace mezi slepým střevem a parkinsonovou chorobou, ale výsledky studie navedly vědce na stopu tomu, jak se Parkinsonova choroba rozvíjí. Díky tomu se můžou vědci a lékaři lépe zaměřit na léčbu dnes nevyléčitelného onemocnění, kterým trpí milióny lidí.