Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší muslimské město v Evropě? Moskva, takhle to tam vypadá

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Svátek přerušení půstu ukončuje pro muslimské věřící důležité období ramadánu, kdy se omezují v jídle a pití. Velmi výrazný průběh mají tyto slavnosti tradičně v Moskvě. Na sociálních sítích se objevilo video, jak takové slavení může v ruské metropoli vypadat.

Hlavní město Ruské federace je de-facto největším "muslimským městem" v Evropě, jelikož zde žije největší komunita přívrženců Islámu. I když se také jedná o otázku výkladu, jelikož v Istanbulu pochopitelně žije více muslimů a jedná se také podle oficiálních údajů o lidnatější město (Istanbul má přibližně 14 mil. obyvatel zatímco Moskva 12 miliónů).

Jenže Istanbul se rozkládá na Bosporské úžině, která odděluje kontinenty Evropu a Asii, tudíž Istanbul není tak úplně evropským městem.

Na druhé místo za Istanbul řadí Moskvu v počtu muslimů i politický geograf působící na Univerzitě Karlově Michael Romancov, který také sdílel video v němž se tisíce muslimů klaní na silnici, v níž je tak nemožný jakýkoliv dopravní provoz.

Aneb město s největším množstvím muslimů v Evropě po Istanbulu... https://t.co/v4nC6TBJnH

— Michael Romancov (@MichaelRomancov) June 4, 2019

Možná by někdo očekával, že v metropolích bývalých západních  koloniálních velmocí žijí větší muslimské komunity, které do těchto měst migrují od dob rozpadů koloniálních států. Nicméně obdobné situaci čelí i Moskva. Kvůli špatné ekonomické situaci v asijských součástech Ruské federace a sousedních zemích, kde islám dominuje, řada muslimů tak hledá obživu právě v Moskvě.

Ruská vláda je k muslimům dlouhodobě velmi přívětivá. V Rusku se nachází tisíce mešit a nové přibývají. V roce 2015 byla otevřena Moskevská chrámová mešita, která pojme až 10 000 věřících a patří k největším na světě.

"Mezi námi nemůže být žádná systémová, civilizační neslučitelnost. Jako nadnárodní a multináboženská společnost s dlouhou historií je naše země součástí islámského světa," uvedl například ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a podobné situaci vnímá i Vladimír Putin, který se prohlásil za spojence islámského světa a také zdůrazňuje muslimskou historii Ruska spojenou např. se Zlatou hordou.

V Rusku žije přibližně 15 miliónů muslimů a z toho dva milióny právě v Moskvě.

Témata:  Moskva Rusko muslimové ramadán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy