reklama

Na studii pracoval tým vědců v čele s psycholožkou Nicole Votrubovou a poslancem Konzervativní strany Danem Poulterem. Výsledkem jejich práce je zjištění, že poslanci britské dolní komory parlamentu, jsou o 26 % náchylnější k duševním onemocněním jako je maniodeprese nebo pocit méněcennosti. Politici jsou ohroženi také paranoiu kvůli pocitům, že jsou neustále sledováni.

Výzkum probíhal nejdřív napříč reprezentativním vzorkem britské společnosti a následně mezi všemi 650 britskými poslanci. Jedná se o zcela unikátní práci, jak uvedl poslanec, který stál v čele výzkumu. "Naše studie je vůbec první výzkum, který se zabývá duševním zdravím politiků, v tomto případě britských zákonodárců,“ sdělil pro Daily Mail konzervativec Poulter.

Zásadním problémem pro duševní zdraví je veřejný prostor v němž se politici neustále pohybují a jsou pod tlakem veřejné kontroly, což se netýká jen jejich politické práce, ale třeba i osobního života.

"Stigma duševního onemocnění je mezi poslanci přítomné jako v každém zaměstnaní,“ shodují se podle Daily Mail oslovení odborníci, nicméně na druhou stranu dodávají, že práce poslanců vykazuje podmínky, které k nebezpečí psychického onemocnění vedou.

Politici často žiji ve strachu a stresu způsobeném prací a také neustále cestují, což může zhoršovat kvalitu spánku.