reklama

Rio bylo zvoleno organizátorem olympiády v říjnu 2009. V závěrečném kole voleb porazilo Madrid, předtím vypadly Chicago a Tokio. Cabral, jenž byl za jiné korupční skandály už dříve odsouzen do vězení na doživotí, ve čtvrtek u soudu popsal praktiky, které volbu provázely. Ve výpovědi jmenoval i některé špičkové sportovce.

Zprostředkovat prodej hlasů podle něj pomáhali bývalý šéf světové atletiky Lamine Diack a jeho syn, jednání vedl někdejší předseda brazilského olympijského výboru Carlos Nuzman.

"Přišel ke mně (Nuzman) a řekl: Sérgio, chci vám říct, že Diack je ochoten přijmout úplatky. Pět nebo šest hlasů může zajistit za 1,5 milionu dolarů," řekl někdejší guvernér. Za další hlasy pak Diack se synem požadovali ještě půl milionu dolarů.

Nuzman i Diack již byli v Brazílii obviněni, proces stále probíhá. Cabral je ve vězení také za praní špinavých peněz a řízení zločinecké organizace. Odsouzen byl na bezmála 200 let.

Etická komise MOV na základě jeho výpovědi začala prověřovat Bubku i Popova. Oba odmítli spojení s touto kauzou a chytají žaloby za pomluvu. Popov uvedl, že pro Rio tehdy nehlasoval.