reklama

5) Charles Cullen

Bývalý námořník z New Jersey vystudoval v roce 1986 zdravotní školu na výbornou a byl v práci vždy spolehlivý a profesionální. Problém byl jen v tom, že při jeho službách strmě stoupal počet úmrtí pacientů. A to i těch, kteří byli ve stabilizovaném stavu nebo dokonce zdraví. Během let sloužil v mnoha nemocnicích a pečovatelských domech. Pokaždé, když začalo vyšetřování Cullen dobrovolně opustil zaměstnání a přesunul se do jiné nemocnice. Později byla mnohá zařízení obviněna z toho, že o jeho činech věděly, jen ho tiše z obav ze skandálu vyhodily a on pokračoval jinde. Cullen byl chycen při činu až v roce 2003. Pacienty předávkoval inzulínem a barbituráty však již minimálně od roku 1987. Důvod? Měl psychické problémy a pokusil se o sebevraždu, jeho práce ho nebavila, kolegové a pacienti štvali, a tak jim to chtěl pořádně zavařit.  Prokázaný počet obětí byl jen 35, ale podle svých vlastních slov poslal na onen svět až 300 pacientů. Soud jej poslal do vězení na 18 za sebou následujících trestů. Na podmínku může být propuštěn již v roce 2405.

4) Louay Omar Mohammed al-Taei

Lékař z iráckého Kirkuku vždy dobře sloužil veřejnosti a své zemi. V roce 2006 si ovšem kolegové všimli, že při jeho službách povážlivě roste počet záhadných úmrtí. A především mezi pacienty z řad policistů a vojáků. Po zadržení Taei nezapíral. Nenáviděl novou vládu a okupační správu a byl ve službách sunnitských militantů ze skupiny Jamaat Ansar al-Sunna.  Svým obětem od září 2005 dávkoval smrtící koktejl léků, který je do tří hodin zabil. Na svém kontě měl radikální lékař 43 pacientů. O jeho dalším osudu nejsou další zprávy.

3) Miyuki Išikawová

Japonsko na tom bylo během a po 2. světové válce skutečně zle. Miyuki Išikawova, zdravotní sestra na dětském oddělení v nemocnice Kotobuki v Tokiu, si to uvědomovala více než kdo jiny. Sirotků a nechtěných dětí přibývalo a ona byla nešťastná z jejich smutného osudu. Proto jim v roce 1944 začala pomáhat na lepší tedy onen svět. Brzy se o jejím počínání dozvěděl její manžel, který za „pomoc“ od rodičů začal vybírat poplatek. Vše se prozradilo až v roce 1948, kdy policie našla v parku několik tělíček novorozenců se známkami po škrcení. Brzy padlo podezření na Išikawovou a ta přiznala že takto „pomohla“ 103 novorozencům. Trest, který si vyslechla u soudu skutečně překvapí: čtyři a půl roku! Z toho si skutečně odpykala jen dva. Případ šokoval japonskou vládu natolik, že upravila zákony a povolila interrupce. 

2) Niels Högel

Vzorný ošetřovatel působící v letech 1999 až 2005 na klinice v německém Oldenburgu a v nemocnici v Delmenhorstu. Když se pacienti dostali do potíží, byl to vždy on, kdo při resuscitacích působil vždy nejaktivněji a vždy věděl, co má dělat. Brzy však vyšlo najevo, že během jeho služeb je resuscitací, ale i úmrtí daleko více než ve dnech, kdy nesloužil. V roce 2005 jej kolegyně chytila přitom, když pacientovi podával jiný lék, než měl. Roku 2008 jej soud za pokus o vraždu poslal na 7,5 roku za mříže. Případ se teprve rozjel a mrtvých začalo přibývat. V roce 2015 mu vyšetřovatelé dokázali zodpovědnost za dvě úmrtí a soud jej poslal do vězení na doživotí. Opět to nebyl konec! Högel ve stejném roce přiznal že má na svědomí dalších 90 úmrtí. Vyšetřovatelé však předpokládají, že jeho obětí může být přes 300. A motiv? Touha po uznání a pozornosti.

1) Harold Shipman

Anglický venkov a bodrý domácí lékař vždy patřili k sobě. Doktor Shipman z Hyde přesně takový byl. Ochotný, na vysoké odborné úrovni s mohutným plnovousem ve svých pacientech vzbuzoval důvěru. Mezi jeho pacienty patřili především starší dámy, která na něj v závětích často více než štědře myslely. Ba i vnoučatům a dětem kvůli Shipmanovi dědictví odepřely. Vše ovšem do času. V roce 1998 si pracovnice pohřební služby všimla, že mezi pacienty Dr. Shipmana je nebývalé množství kremací bez pitvy, která by odhalila příčinu úmrtí, a ohlásila to úřadům. Ve stejném roce zemřela Kathleen Grundiová, milovaná babička, která ve své závěti opomenula rodinu, ale odkázala 386 000 liber svému lékaři Shipmanovi, který o ní pečoval teprve měsíc. Ten podepsal úmrtní list, podle kterého babička umřela kvůli stáří a předal tělo ke kremaci. Rodina však včas zasáhla a při pitvě byl v těle nalezen skutečný a šokující důvod úmrtí: předávkování heroinem! Policie se dala do práce a prověřila veškerá úmrtí pacientů Dr. Shipana od roku 1977, kdy otevřel svojí praxi. Brzy měla na 218 podezřelých úmrtí a ode všech doktor něco dědil. Shipman samozřejmě veškerou vinu popíral. Po odsouzení za čtyři vraždy se okamžitě odvolal. Roku 2004 se rozhodl situaci vyřešit sebevraždou. Rozsudek nebyl pravomocný a Shipman zůstal před zákonem bezúhonný. Příbuzné obětí tak připravil o odpovědi. Naopak jeho ženě zůstal jako dědictví po něm veškerý majetek získaný smrti jeho pacientů.