reklama

5)Gentlemanský zabiják

Władysław Mazurkiewicz byl ozdobou každé společnosti. Elegantně oblečený muž s chováním britského gentlemana pracující pro Červený kříž byl vítán nejen v salónech, ale i ložnicích varšavských a krakovských dam. „Krásný Wladek“ měl však jen jednu vášeň – hazardní hry! A aby na ně získal peníze neštítil se elegán ničeho. Za války spolupracoval s gestapem a pro peníze otrávil kyanidem přítele. Po válce naopak tvrdil, že se dal do služeb komunistické tajné služby. Důkazy však k tomu chybí. Mazurkiewicz využíval této své pověsti, aby zastrašil svědky. Jeho řádění skončilo až v roce 1956, kdy jedna jeho oběť přežila střelbu, kterou na ní Mazurkiewicz spustil a vše ohlásila na policii. Mazurkiewicz byl usvědčen a odsouzen k smrti za šest vražd, ale předpokládá se, že jich má na kontě více než třicet!   

4) Štír z Góry

Paweł Tuchlin z vesnice Góry na severu Polska pracoval jako řidič. Měl rodinu, a i přes občasné krádeže, byl v celém okolí oblíben. O to více všechny překvapilo, když jej policie roku 1983 zatkla za něco mnohem horšího, než byly drobné krádeže. Tuchlin byl totiž sériový vrah žen a sexuální násilník. Během vyšetřování na psychiatrii vyšlo najevo že v dětství byl týrán rodiči, přičemž prim v tom hrála jeho matka. Chlapec se ještě jako teenager pomočoval, což jeho matka roztroubila po celé vesnici a vysloužil si posměch a nezájem mladých dívek. Tuchlin je z pomsty a pro „uklidnění“ začal vraždit. Celkem bylo připsáno na jeho konto devět vražd a jedenáct znásilnění. Popraven byl roku 1987. Jeho hlava byla uložena do formaldehydu a později ji někdo ukradl.

3) Jahoda

Pěstitel jahod Tadeusz Grzesik z male vesnice Wola Jachowa žil na své farmě klidným rodinným životem. Jen jeho kumpáni z podsvětí věděli, že se vlastně jedná o nebezpečného nájemného vraha a vůdce bandy přepadávající směnárny peněz. Jako její šéf, přezdívaný „Jahoda“, při přepadeních nerad nechával svědky a mnoho směnárníků jejich „návštěvu“ zaplatil životem. Grzesik začal vraždit už v roce 1991 a dopaden byl až v roce 2007. Podle všeho, jeho kariéra trvala tak dlouho, protože nad ním někteří policisté drželi ochrannou ruku. Kolik má „Jahoda“ na svědomí obětí? Vyšetřování zčásti i přesto, že Jahoda byl již odsouzen na doživotí, stále pokračuje. Zcela jistě on sám zabil osm lidí. Může však mít na kontě i více než 20 lidí.

2) Lovci kůží

Karol Banaś, Andrzej Nowocień, Mudr. Janusz Kuliński a Mudr. Paweł Wasilewsk pracovali léta u lodžské záchranky. Jejich odbornosti a zdatnosti si vedení záchranky velmi cenilo. Co však překvapovalo, byla zvýšená míra úmrtnosti, když sloužili tyto posádky. Rozjelo se vyšetřování. Brzy se ukázala děsivá pravda. Posádky aplikovaly starším pacientům lék Pavulon. O jejich „náhlém“ úmrtí pak informovaly jeden pohřební ústav, který získal o „kůžích“, jak nazývaly nebožtíky, dříve než konkurence. Za to pak posádky braly desátek. Nowocień byl usvědčen ze čtyř vražd a odsouzen na doživotí, Banaś na 25 let a zbylí dva muži na 5 let a 10 let zákazu činnosti. Počet obětí se však odhaduje až na 200.

1) Upír z Bytowe

Leszek Pękalski to neměl lehké. Byl lehce retardovaný, a navíc se narodil z nemanželského svazku. To bylo na malém polském městě horší než cejch a každý, včetně jeho rodiny, si a něm vyléval vztek. Z chlapce se stal tulák, alkoholik a pobuda, který přespával ve svém doupěti. O dívkách v jeho životě nemohlo být ani řeči. Roku 1992 se do jeho doupěte vydal jeden jeho příbuzný, který v něm našel ohromnou hromadu oblečení, často potřísněné krví. Policie začala s vyšetřováním. Ukázalo se, že Pękalski od roku 1984 zabil minimálně sedmnáct lidí. Podle svých slov, které ovšem později odvolal dokonce osmdesát. Ty utloukl a poté je zneužil. Mezi obětmi bylo i půlroční dítě a 87letý stařec. Vše však mohlo skončit naprostou policejní blamáží. Muži zákona ztratili veškerý důkazní materiál a hrozilo, že se upír z Bytowe ocitne na svobodě. Nakonec se jej díky svědkovi podařilo usvědčit jen z jedné vraždy a odsoudit roku 1997 na 25 let. Na svobodu se měl dostat roku 2017, ale polský sejm kvůli němu schválil speciální zákon a Pękalski se na doživotí ocitl ve speciálním psychiatrickém zařízení s nejvyšší ostrahou.