Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se přihlásil k útoku na kostel ve Francii. Jeden z mužů byl v hledáčku policie

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Teroristická organizace Islámský stát (IS) se přihlásila k útoku na kostel v severní Francii. Jednoho z mužů, kteří dnes zaútočili na kostel v severní Francii, sledovala delší dobu policie.

Skupina prostřednictvím své agentury Amak oznámila, že čin spáchali dva její vojáci. Útočníci zajali v kostele pět rukojmích a faráři, který byl mezi zajatci, podřízli hrdlo. Policie oba ozbrojence zastřelila.

"Provedli operaci v reakci na výzvu útočit na země křižácké koalice," uvedla agentura Amak o útočnících. IS opakovaně vyzývá své stoupence, aby prováděli atentáty v zemích, které se zapojily do boje proti jeho pozicím v Sýrii a v Iráku.

Francouzský prezident François Hollande krátce předtím, než se IS přihlásil k zodpovědnosti za útok, připsal čin právě této organizaci.

Jednoho z mužů, kteří dnes zaútočili na kostel v severní Francii, sledovala delší dobu policie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to uvedla agentura AFP. Muž se podle ní loni snažil přes Turecko odcestovat do Sýrie a bylo podezření, že měl napojení na teroristy.

Francouzská policie podle AFP sledovala jednoho z útočníků od chvíle, kdy se vrátil z Turecka. Muž byl podezřelý ze zločinného spolčení a z udržování vztahů s teroristickou organizací. Vyšetřován byl ale na svobodě a úřady mu pouze nařídily nosit elektronický náramek kvůli sledování jeho pohybu.

Témata:  Francie teroristický útok na kostel ve Francii Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.