reklama

Řecká policie zadržela v okolí města Florina pět osob důvodně podezřelých z převaděčství. Uvedla to tisková agentura DPA s tím, že v kamionech, které policisté zastavili, se tísnilo 24 uprchlíků ze Sýrie a sedm migrantů z Afghánistánu. Velká většina z nich byla nezletilá. 

Převaděčských gangy se po uzavření balkánské migrační trasy pokoušejí dostat migranty do Evropy z Řecka přes Albánii, Makedonii a Itálii. Úspěch ale hlásí i Slovinsko.

Členové posádky turecké nákladní lodi byli zadrženi poté, co bylo na palubě plavidla objeveno 12 uprchlíků, devět Syřanů a tří Iráčané. Všichni se ukryli v nákladní lodi s pomocí tureckých námořníků.

K odhalení ilegálních migrantů došlo ve slovinském přístavu Koper. Uprchlíci požádali o azyl ve Slovinsku a výsledky si počkají v ubytovně pro žadatele. Podle ORF jde o vůbec první případ odhalení uprchlíků ukrývajících se na nákladní lodi v Slovinsku.

Úspěch hlásí i čeští policisté. Hlídka cizinecké policie kontrolovala osobní automobil na 96. kilometru D1 ve směru na Prahu. "Řidičem byl čtyřiadvacetiletý Ukrajinec, který v současné době žije v České republice. Cizinci, které ve vozidle přepravoval, cestovní ani jiné doklady nepředložili, a žádné u sebe ani neměli," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Policisté zjistili, že tři chlapci a žena (27) jsou státními příslušníky Vietnamské socialistické republiky a na území ČR jsou neoprávněně.

Pašeráci podněcují migrační krizi

Pašerákci přes evropské státy převádí desítky či stovky uprchlíků potají. Jejich služby využívá zhruba 90 procent všech migrantů mířících do Evropy.

Převádění migrantů do Evropy je pro pašeráky výnosný byznys. Šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright uvedl, že zločinecké gangy si v loňském roce pašováním migrantů do Evropy vydělaly až šest miliard eur, což odpovídá zhruba 162 miliardám korun.

Služby pašeráků podle něj využilo 90 procent migrantů, kteří se loni na evropský kontinent dostali. Pašování lidí se tak v loňském roce stalo nejrychleji rostoucím zločineckým odvětvím a riziková je i spojitost s terorismem.

Europol se ale už v únoru rozhodl proti převaděčům bojovat. Zřídil evropské centrum pro boj proti pašovaní migrantů a vypracoval databázi zahrnující kolem 40 tisíc lidí, kteří jsou do pašování migrantů zapleteni. Zdaleka ne všichni však byli doposud dopadeni či začteni.