Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová kampaň varuje migranty před příchodem do země +VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn/Řím – Itálie, která v poslední době čelí silnému náporu migrantů, kteří z Afriky přichází přes Středozemní moře, se spolu s humanitárními organizacemi v rámci nové kampaně pokouší migranty přesvědčit, aby nebezpečnou cestu nepodstupovali. Více informací přinesl britský deník The Guardian.

Deník připomíná, že za letošní rok již během snah o překonání Středozemního moře a dosažení břehu Itálie zemřelo odhadem asi 3 tisíce lidí. 60 % takto přicházejících uprchlíků navíc nezískalo azyl, protože je úřady neuznaly „pravými uprchlíky", kteří prchají před válkou.

S ohledem na tyto skutečnosti spustila Itálie spolu s humanitárními organizacemi kampaň Aware Migrants, která se zaměřuje zejména na sociální sítě Facebook a Twitter. Právě na nich migranti často informace o cestě shání a skrze ně také mnohdy kontaktují pašeráky.

Tato kampaň zahrnuje videa se svědectvími uprchlíků, kteří se do Itálie dostali, ale během cesty museli ze strany pašeráků i dalších uprchlíků vytrpět fyzické i sexuální násilí. Podle italského ministra vnitra Angelina Alfana by kampaň měla sloužit jako pomyslná „zpráva v lahvi". Krom sociálních sítí se kampaň bude vysílat i v rádiu.

Na jednom videu například 21letá žena jménem Jessica vypráví, jak ji muž se zbraní chtěl donutit k análnímu sexu, na dalším muž jménem Tchamba vzpomíná, jak váhal vstoupit do vratkého a nebezpečného člunu, ale pašeráci mu řekli, že buď nastoupí, nebo ho nechají umřít na pláži.

„Migrace je rozhodnutí, které se často zakládá na mylných očekáváních: mnoho migrantů své domovy opouští bez konkrétního odhadu socioekonomické a politické situace jejich cílové země," dodává kampaň.

Témata:  uprchlíci Itálie pašeráctví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.