Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po vášnivé debatě padla v Tunisku vláda. Premiér nezvládl nové ekonomické reformy

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Tunisko právě prochází politickou krizí, když poslanci po několikahodinové debatě vyslovili nedůvěru vládě premiéra Habíba Sída.

Pro konec současné vlády vyslovilo 118 poslanců. Zákonodárci Sídovi, který byl ve funkci necelé dva roky, vyčítali nedostatek pokroku v zavádění ekonomických reforem, které měly zemi přinést růst i pracovní místa. K vytvoření nové vlády vyzval i prezident Kaíd Sibsí.

Přes řadu problémů je Tunisko považováno za jedinou zemi, v níž takzvané arabské jaro vedlo k nastolení demokratického režimu. V roce 2011 revoluce svrhla dlouholetého prezidenta Zína Abidína bin Alího.

I nadále ale bojuje zejména s politickou nestabilitou, která souvisí s útoky extremistů, vysokou inflací, vysokou nezaměstnaností a neustálými stávkami.

Výjimečný stav vyhlášený dne 24.11.2015 byl prodloužen až do 21.9. 2016. MZV ČR důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.

Je nezbytné důsledně dodržovat pokyny bezpečnostních sil a to po celém území Tuniska. MZV ČR při cestování doporučuje mít vždy při sobě osobní doklady a pas, vyhýbat se větším shromáždění osob a nepohybovat se venku v nočních hodinách.

Témata:  Tunisko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy