Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství ženského orgasmu odhaleno. Vědci přišli na to, k čemu slouží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - V dávných dobách hrál ženský orgasmus podle vědců rozhodující roli pro vyvolání ovulace. Později tuto funkci ztratil a ženy mohou počít, aniž by něco cítily.

Jejich orgasmus se stal jen zdrojem rozkoše. Vědci ale připouštějí, že by mohl plnit i jiné funkce. S odvoláním na výzkum amerických vědců to uvedl francouzský týdeník Le Point a britský deník The Guardian.

Výzkum se zaměřil na působení prolaktinu a oxytocinu, které se dostávají do krevního oběhu ženy při jejím orgasmu. Uvolňování těchto hormonů před 60 až 65 miliony let mělo svou roli při ovulaci žen a oplodnění vajíčka ve vhodnou chvíli. Poté šel vývoj k pravidelné ovulaci a orgasmus se stal pro reprodukci zbytečný, vysvětlili Gunter Wagner a Alison Richardová z Yaleovy univerzity.

"Noha pro chůzi, nos pro čich, oči pro vidění. O funkci těchto orgánů není zvláštních pochyb. Ale kromě hypotézy, že slast je vnímána jako samostatné uspokojivé završení, ženský orgasmus oproti mužskému neurčuje žádnou reprodukční funkci. Ženy, jak je tomu i u jiných savců, mají měsíční (ovulační) cyklus, který nijak nesouvisí s rozkoší," citují listy ze závěrů vědeckého týmu.

Témata:  ženy vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy