Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nebo obří zvíře? Takhle vás vidí vaši domácí mazlíčci

Zoo Bratislava, kočka
Zoo Bratislava, kočka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Pokud se považujete za milovníky koček, zbystřete. Nejste pro ně totiž „rodič“, která je krmí a chrání, ale jen další přerostlá kočka. To alespoň tvrdí britský biolog Dr. John Bradshaw ve své knize Cat Sense. Zprávu přinesl server Time.

Bradshaw studuje chování domestikovaných zvířat přes třicet let a za tu dobu objevil fascinující vysvětlení, proč se kočky k lidem chovají tak, jak se chovají. Jedním z důvodů je to, že kočky se kromě to, aby vypadaly esteticky dobře, nikdy nešlechtily pro žádný jiný účel. Jsou tedy ve finále mnohem méně domestikované než psi, které lidé šlechtili pro lovení zvěře a pomoc v domácnosti.

V knize doktor také tvrdí, že vzhledem k tomu, že 85 % koček se páří s toulavými kocoury, zůstává jejich druh stále poměrně divoký. Interakce koček s jejich majiteli je tedy méně poháněná naučeným chováním a do popředí vystupují jejich instinkty.

Když například vaše kočka tlapkami masíruje vaše tělo nebo peřiny, jde o chování, které má signalizovat tělu její matky, aby nepřestávalo dodávat mléko. Otíráním se o vaši nohu nebo ruku vám zase kočka dává najevo, že vás bere jako další kočku. „Jde o nejjasnější způsob, kterým vám kočka dává najevo svou náklonost," říká Bradshaw.

Mrtvé krysy kolem domu neznamená „krmení" majitelů, to jen kočka hledá bezpečné místo, kde si svůj úlovek sníst. Když si pak ale do kořisti kousnou, zjistí, že jídlo, co jim dává jejich majitel, je mnohem chutnější.

Takže až se příště budete snažit svoji kočku vychovávat nebo rozmazlovat, mějte na paměti, že si o vás myslí, že jste jen celkem fajn spolubydlící, který je z pro ni nepochopitelných důvodů hrozně velký.

Témata:  kočky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy