Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kočka jako zaměstnanec knihovny? V Americe přišli s převratnou myšlenkou

Knihovna
Knihovna
Foto: Pixmac

Washington - Ředitel veřejné knihovny ve městě Thorntown v americkém státě Indiana oficiálně přijal do stavu zaměstnanců rezavo-želvovinového toulavého kocoura jménem Chance.

Ten má nahradit Tobera, vroucně milovaného knihovního kocoura, který zemřel loni na podzim po sedmi letech věrné služby mezi regály, napsal list The Washington Post.

Mezitím, o více než tisíc kilometrů dál v texaském White Settlementu veřejnost prská a chlupy létají z místní městské rady, která dvěma ku jednomu hlasu rozhodla, že je třeba vyhodit z obecní knihovny kocoura jménem Browser. A to přesto, že tento mírný mourek šest let oddaně vykonával všechny povinnosti knihovní kočky. Krom spolehlivého hubení hlodavců přispíval k zálibě dětí ve čtení, dohlížel na zaměstnance u pultu a staral se o zvýšený počet návštěvníků.

Mnoho návštěvníků knihovny rozhodnutí vykázat kocoura popudilo, a to bez ohledu na to, zda k němu vedly náhle probuzené obavy z možných alergií na kočičí chlupy, anebo nenadálý záchvat aktivity radních.

Kritici se mohou svářit o to, zda by nebylo lepší čas vynaložený bojem o přítomnost či nepřítomnost kočky v knihovně využít ke zlepšení gramotnosti a rozšiřování sbírek. Oba nedávné případy nicméně podtrhují rychle se měnící roli amerických knihoven v době, kdy lidé mohou dostat během vteřiny záplavu informací do dlaně držící chytrý telefon či tablet.

Města potýkající se s omezeným rozpočtem využívají rozmachu internetu jako omluvy v případě omezování či rušení veřejných knihoven. Ovšem neuvědomují si, že knihovny plní krom vzdělávací funkce - kterou internet snadno přebije - také čím dál tím důležitější roli místa, kde se mohou lidé setkávat. A to je důležité především pro ty, kdo nemají internet nebo wi-fi, anebo pro ty, kdo žijí či pracují sami.

A to je také důvod, proč knihovní kočky mohou hrát životně důležitou roli. Kočky, obecně vzato, lidi nijak nediskriminují, pokud je tedy netaháte za ocas. A totéž platí i pro knihovny. Knihovny jsou ve skutečnosti jedny z nejdemokratičtějších institucí, jaké existují - nikoho nepošlou pryč. Navíc jsou zdarma a každý knihovník vám řekne, že v ekonomicky těžkých časech počet návštěvníků raketově stoupá.

Témata:  knihovny kočky The Washington Post knihy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy