Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Mariupolu se střílí, obě strany se obviňují z nasazení děl a minometů

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Při nových potyčkách s proruskými separatisty v okolí přístavu Mariupol zemřel jeden ukrajinský voják a pět dalších utrpělo zranění. Z porušování příměří a nasazení zakázaných zbraní se obviňují obě strany konfliktu.

Oznámil to dnes armádní mluvčí prezidentské kanceláře Oleksandr Motuzjanyk, který zároveň obvinil separatisty z porušování dohodnutého příměří i na dalších úsecích fronty, v okolí Luhanska a Doněcka, a to i s palbou z děl a minometů.

Epicentrem potyček se stala obec Šyrokyne u přístavu Mariupol, kde "nepřítel vedl bezprecedentně silné dělostřelecké ostřelování z těžkých zbraní", kdy během jediné hodiny na ukrajinské pozice dopadlo 114 dělových a stovka minometných granátů.

Separatisté naopak tvrdí, že vládní síly během uplynulých 24 hodin porušily klid zbraní v 567 případech, a to i palbou z děl ráže 152 a 122 milimetrů.

Konflikt v Donbasu si od svého propuknutí v dubnu 2014 podle odhadu OSN vyžádal přes 9500 životů - vojáků, povstalců i civilistů.

Témata:  Armáda Ukrajina Ukrajinská krize Mariupol

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy