reklama

Zákon navržený poslankyní Irinou Jarovou, který už podepsal prezident Vladimir Putin, usnadní podle ruské opozice represe proti politickým oponentům Kremlu. V platnost vstoupí v roce 2018.

„Balík Jarové", jak kritici legislativu nazývají, zvyšuje trestní sazbu za terorismus, postihuje vězením osoby, které nenahlásí závažný zločin, a zvyšuje seznam trestných činů, za které mohou být mladí Rusové už od 14 let věku postiženi. Mobilní operátoři jsou podle zákona povinni zaznamenávat telefonní hovory a textové zprávy uživatelů a uchovávat je po dobu šesti měsíců.

Alexej Navalnyj, jeden z nejvýznamnějších opozičních vůdců, na demonstraci vyzval občany, aby vyšli do ulic stejně, jako v roce 2012, kdy Moskvané masově protestovali proti znovuzvolení Putina ruským prezidentem. „Vrátíme se do ulic, osvobodíme Rusko," volal Navalnyj z tribuny. Na demonstranty dohlíželo jen málo policistů, protože moskevská radnice shromáždění povolila.

Proti ruskému protiteroristickému zákonu protestovaly i zahraniční nevládní organizace. Americká Human Rights Watch legislativu označila za "drakonickou". Podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu veřejného mínění ale novou legislativu schvalují dvě třetiny Rusů.