Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda v ohrožení: Islámský stát chtěl zaútočit v Riu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Rio de Janeiro - V průběhu letních olympijských her v Riu mají napilno nejen fanoušci a sportovci, ale i policisté a úřady. Těm se povedlo zadržet dva členy radikálního hnutí Islámský stát, kteří zřejmě chtěli zaútočit v průběhu konání olympiády.

Informovala o tom agentura AP s tím, že zadržení dvou osob podezřelých z napojení na radikální organizaci a přípravy útoku proběhlo v rámci druhé etapy operace, která už dříve vedla k zadržení 12 radikálů.

První etapa se uskutečnila se jen několik dní před otevřením letních olympijských her v Riu de Janeiro. Federální policie ve svém prohlášení upřesnila, že k zadržení dvojice podezřelých došlo ve čtvrtek ve městě Sao Paulo. Policie identitu zadržených nezveřejnila.

Brazilská federální policie zatkla už koncem července několik členů skupiny, která podle úřadů plánovala útok během olympiády. Skupina se zradikalizovala prostřednictvím internetu a na sociálních sítích přísahala věrnost Islámského státu.

Zadržení muži jsou momentálně v přísně střežené věznici, i když brazilský ministr spravedlnosti Alexandre de Moraes je označil za "amatéry". V Brazílii v souvislosti s olympiádou platí přísná bezpečnostní opatření, aby se předešlo možným teroristickým útokům.

Radikálové také plánují útok na finálové klání soutěže Miss Universe. Islamisté své příznivce vyzvali, aby zaútočili na soutěž krásy a všem "bratrům, kteří chtějí být mučedníky" vzkázali, aby prostřednictvím útoku na soutěž Miss prolili "krev všech cizinců, jejichž národy bojují proti Islámskému státu."

Islamisté svým sympatizantům nabídli i videonávod, jak vyrobit sebevražedný pás a také 49stránkový dokument v angličtině popisující, jak podomácku vyrobit bombu.

Témata:  Islámský stát Olympijské hry 2016 Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy