Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát používá zbraně Adolfa Hitlera, tvrdí týdeník

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Islámský stát zabíjí překvapivou municí. Ze starých minových polí druhé světové války doluje nacistické a nejspíš i spojenecké miny, které používá pro své útoky. Staré miny už prokazatelně zabíjeli při teroristických útocích, zjistil týdeník Newsweek.

Kde leží největší minová pole světa? Vietnam? Kambodža? Barma? Srbsko? Bosna? Chyba! Překvapivě největší minová pole světa skrývá horký egyptský písek. Je to pozůstatek po bojích druhé světové války, kdy na severu Afriky řádil legendární nacistický generál Erwin Rommel. S nacistickými tanky tam poměřovali síly Spojenci, včetně Čechů.

Při vzájemném přetahování o území armády pokládaly do pouštního písku miliony min. A ty jsou dodnes funkční. Podle Newsweeku leží na severozápadě Egypta neuvěřitelných 17 až 21 milionů nášlapných min a celkem miliony tun výbušnin. A miny jsou stále funkční.

Dodnes je velmi nebezpečné na tato místa vstupovat, ale dosud to byl problém, který se týkal takřka výhradně pouštních beduínů, protože jinak jsou tato horká místa takřka liduprázdná. Jen od roku 2006 se stalo oběťmi výbuchů min přes 150 beduínů.

Tato statistika v posledních letech narostla. Nemůže za to neopatrnost beduínů, ale smrtící byznys, který kolem minových polí druhé světové války vznikl. Než tzv. Islámský stát ovládl rozsáhlé oblasti na v celém regionu, nikoho nenapadlo, jaké "bohatství" leží v zemi a jak by se dalo využít. To se ale brzy změnilo.

Islamisté začali uplácet beduíny, kteří nebezpečné oblasti znají, aby je k minám buď přivedli nebo je pro teroristy dokonce sami vykopávali. Chudé beduínské kmeny toho využily a rozjely s islamisty nebezpečný byznys.

Miny se používají pro výrobu bomb, improvizovaných výbušných systémů a pro další smrtící využití. Jejich používání se navíc množí. Poprvé taková bomba zabíjela už v roce 2004 v sinajském letovisku Taba. Teroristé tam tehdy použili sedm bomb vyrobených ze starých válečných min. Při útoku tehdy zemřelo 34 lidí. "Měli jsme nejméně deset zpráv o použití min teroristy," potvrdil Fathy el-Shazly, diplomat, který dlouhé roky odpovídal za odminování severozápadního pobřeží Egypta.

Používání výbušných systémů ze starých min se od té doby stalo rozšířenou praxí. Zejména proto, že dodávky moderních zbraní často váznou nebo jsou napadány nepřáteli islamistů. Vyhrabání miny je přitom mimořádně nebezpečný úkol. Pohyblivé písky a divoké větry staré miny pravidelně přivádějí k náhodným explozím.

Témata:  Islámský stát munice Egypt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy