Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sexuální násilí a nesnesitelné týrání. V syrských věznicích bylo umučeno už 17 tisíc lidí, tvrdí AI

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Amnesty International (AI) dnes zveřejnila zprávu, podle níž bylo ve věznicích syrského režimu umučeno za dobu trvání občanské války přes 17 tisíc lidí. Lidskoprávní organizace se odvolává na výpovědi 65 "přeživších mučení".

Mezinárodní společenství by prý mělo Damašek tlačit k tomu, aby s mučením ve věznicích skončil. Syrská vláda obvinění tohoto typu opakovaně odmítá, napsal zpravodajský server BBC.

"Zacházeli s námi jako se zvířaty," tvrdí o chování strážců během svého pobytu v káznici advokát Sámir. "Viděl jsem téct krev, bylo to jako řeka," tvrdí mimo jiné.

Jednou z činností, kterou bývalí zadržení pracovníkům AI popsali, byl například rituál nazývaný "přivítací party", jehož součástí byly silné rány klacky nebo kabely. Běžnou metodou mučení bylo podle organizace bičování plosek nohou. Úřední činitelé se dopouštěli také sexuálního násilí, strhávali zadrženým nehty na nohou a rukou, pálili o ně cigarety nebo používali elektrické šoky.

Jde o "soubor děsuplných příběhů", které popisují "nesnesitelné týrání chovanců", uvedl podle agentury DPA šéf programu AI pro Blízký východ a Severní Afriku Philip Luther.

AI celkově odhaduje, že od začátku konfliktu v Sýrii v březnu 2011 zemřelo ve vazbě nejméně 17.723 vězňů. To by odpovídalo zhruba 300 případům úmrtí za rok. Skutečná číslo jsou podle organizace zřejmě mnohem vyšší.

Od začátku konfliktu v Sýrii nejméně 280 tisíc lidí. Miliony dalších musely opustit domovy.

Témata:  Sýrie mučení vězňů amnestie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.