reklama

Sobotka to uvedl před novináři po dnešním jednání se svým francouzským protějškem Manuelem Vallsem a také s prezidentem Françoisem Hollandem. S hostiteli jednal rovněž o situaci po teroristických atentátech v Bruselu a v této souvislosti poznamenal, že posilování bezpečnosti bude v příštích letech znamenat velké zatížení pro státní rozpočty.

"Jsem především rád, že jsme se s předsedou vlády Francie Vallsem shodli na tom, že obě naše země nesouhlasí s tím, aby se v Evropě zaváděl nějaký trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků," řekl českým novinářům Sobotka na závěr návštěvy Paříže. "Shodli jsme se také na tom, že teď je třeba se soustředit na opatření, která posílí ochranu vnější schengenské hranice," dodal.

Česko a Francie budou podle Sobotky spolupracovat na tom, aby co nejdříve vznikla společná evropská pohraniční a pobřežní stráž. S partnery se také shodl v názoru, že je třeba, aby začala fungovat dohoda s Tureckem ohledně návratu uprchlíků z Řecka a aby tato dohoda byla dotažena do konce.

Jednání se týkala i situace po nedávných teroristických útocích v Bruselu. Obě země se podle českého premiéra shodují v pohledu na bezpečnostní otázky, a to včetně potřeby zvyšovat výdaje na obranu a na bezpečnostní složky. S francouzskými partnery jednal také o dalším rozvoji intenzivní spolupráce tajných služeb obou zemí, kterou považuje za prevenci teroristických útoků.

"Především je potřeba, aby co největší část občanů jednoznačně odmítala teroristické praktiky," odpověděl premiér na dotaz ČTK, co s teroristy, kteří již jsou uvnitř EU. "Potřebujeme, aby teroristé nenacházeli žádnou podporu a oporu ani mezi částí muslimského obyvatelstva v Evropě," dodal.