Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálií otřáslo silné zemětřesení, na místě jsou mrtví

Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Itálii postihlo zemětřesení o síle 6,2 stupně
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Řím - Region Perugia ve střední Itálii postihlo ve středu nad ránem zemětřesení o síle 6,2 stupně. Zprávy hovoří o zničených budovách, v troskách zemřelo nejméně 120 lidí. Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že lidé by se části oblasti Perugie v této chvíli měli vyhnout.

Země se otřásla po půl čtvrté nedaleko historického města Norcia. Obětí bude ale si víc, protože pod troskami budov v několika městech zůstalo více lidí, které otřesy překvapily ve spánku. Epicentrum bylo pouhých deset kilometrů pod zemí a zemětřesení trvalo 20 vteřin. Otřesy pocítili lidé až v 170 kilometrů vzdáleném Římě.

Dvě osoby zahynuly v obci Pescara del Tronto, uvedla policie. Jedná se podle ní o starší manželský pár. Starosta města Accumoli podle rozhlasové stanice RAI řekl, že otřesy zabily nejméně čtyři místní obyvatele.

Teprve až ráno se naplno ukázaly všechny škody, které zemětřesení napáchalo. „Teď, když přišlo denní světlo, vidíme, že je situace ještě horší, než jsme se obávali. Budovy se zhroutily, lidé jsou uvězněni pod troskami a není slyšet žádné zvuky života," uvedl pro Reuters starosta Accumoli Stefano Petrucci.

Zprávy hovoří o zřícených budovách v městečku Amatrice, které mělo být poškozené nejvíce. V troskách domů jsou zřejmě uvěznění obyvatelé. Nefunguje elektřina. Úřady potvrdily nejprve čtyři mrtvé, po šesté hodině ráno už záchranáři veděli o šesti obětech..

„Cesty z měst a do města jsou odříznuté, polovina města je pryč. Pod troskami jsou ještě lidé. Došlo k sesuvu půdy a zřítit by se mohl i most," uvedl starosta Amatrice Sergio Perozzi rádiu RAI.

Dawn in the Italian town of #Amatrice reveals devastation caused by a 6.2 #Earthquake.#Italy#ItalyEarthquake pic.twitter.com/mWLwTLCXJ2

— Tom Hall ☘ (@TomHall) 24. srpna 2016

 

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur žádní čeští turisté, kteří pobývají v uvedeném kraji Marche, nebyli při zemětřesení zraněni a pokračují v dovolené. "Turisté pocítili pouze mírné chvění. Vzhledem k tomu, že se destinace u moře nacházejí na písčitém podloží, které tlumí otřesy, jsou oblasti vyhledávané turisty seismicky bezpečné," řekla ČTK výkonná ředitelka asociace Kateřina Petříčková.

Žádné klienty, kterých by se přírodní katastrofa přímo dotkla, nemají v oblasti ani členové konkurenční Asociace cestovních kanceláří. "Tuzemské cestovní kanceláře danou lokalitu navštěvují především na jaře a na podzim. Zároveň ale nevíme, jestli tam nejsou nějací individuální turisté. To nejsme schopni predikovat," uvedl místopředseda asociace Jan Papež.

Ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se dotklo noční zemětřesení ve střední Itálii. Další informace zjišťuje od italských úřadů. Na svém webu a sociálních sítích zveřejnilo pohotovostní telefonní číslo na české velvyslanectví v Římě.

"Zatím se nikdo aktivně neozval, že by mu chyběl nějaký přítel nebo příbuzný," uvedla Lagronová. "Náš úřad v Římě bude kontaktovat národní civilní úřad, který by měl mít první souhrnné informace," uvedla mluvčí rezortu Michaela Lagronová.. Poukázala na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast, takže obětí zřejmě nebude tolik jako v roce 2009, kdy zemětřesení ve středoitalském regionu Aquila zabilo stovky lidí.

Jen o desetinu stupně silnější otřesy tehdy zabily ve stejné části Itálie téměř 300 lidí. Další dvě o něco slabší zemětřesení s desítkami obětí postihla Itálii před čtyřmi lety.

Úřad rozešle textovou zprávu s informacemi o zemětřesení a číslem konzulární pohotovosti lidem zaregistrovaným pro Itálii v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, kterých je nyní asi 14. Pohotovostní číslo +39 335 310 450 ministerstvo také zveřejnilo na svém webu a sociálních sítích.

Témata:  Itálie zemětřesení v Itálii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.