reklama

Úřad EASO vytvořil a představil novou aplikaci určenou pro uprchlíky, kteří jsou vybaveni chytrými telefony. Migranti tak podle portálu euractive.cz například zjistí, kde je nejbližší azylové centrum a dozví se více o pravidlech, která panují napříč Evropskou unií.

Aplikaci vydal úřad v reakci na potřeby uprchlíků. Ředitel EASO Jose Carriera při této příležitosti uvedl, že si pracovníci úřadu v hotspotech všimli, že mnozí žadatelé o azyl mají chytré telefony a právě jim je nová aplikace určená. Má pomoci až 160 tisícům osob s nárokem na mezinárodní ochranu.

"Zavedení naší aplikace je milníkem v informačních aktivitách EASO, protože jsme nyní plně vybaveni tak, abychom mohli poskytovat aktuální informace lidem, kteří potřebují mezinárodní ochranu bez ohledu na to, zda přijeli do Itálie nebo do Řecka," uvedl podle serveru Carriera.

Nová aplikace nabízí informace v angličtině, arabštině a dalších třech jazycích. Její základ tvoří seznamy, které mají předejít zmatku, frustraci a nereálným očekáváním. Žadatelům o azyl podle serveru napříklda vysvětlují, že otisky prstů musí odevzdat všechny osoby starší 14 let, ale i to, že si cílovou destinaci v rámci Unie nemohou vybírat.

Informace se zobrazují nejen v interaktivní podobě, lze si je také pustit formou videí, v nichž úspěšní žadatelé o azyl hovoří o svých zkušenostech. Aplikace také zobrazuje polohu záchytných center díky mapám od společnosti Google. Nechybí ani možnost kontaktovat EASO jediným kliknutím.

Mobilní aplikace je bezplatně dostupná pro operační systémy iOS a Android a migranti si ji mohou stáhnout na AppStore či Google Play.