reklama

Vážný stav pacienta je dán především množstvím nemocí, a nikoli samotnou zikou, ujistilo ministerstvo. Muž poslední dobou nikam necestoval, a nejspíš ho nakazil infikovaný komár.

Malajsie ve čtvrtek potvrdila první importovaný případ ziky - virus se objevil u ženy (58), která se vrátila z návštěvy Singapuru. Ten první případ ohlásil minulou sobotu a od té doby registruje zhruba dvě stovky nakažených; jedenáct z nich jsou Malajci.

Krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO) kvůli viru zika v pátek prodloužil celosvětový stav nouze, protože se nákaza nově objevila nejen v Singapuru, ale i v Guinei-Bissau a dalších státech. Vědci také ještě nevědí vše o možných následcích nákazy ani o různých způsobech přenosu.

Do týdne od nakažení tak člověk pocítí příznaky, jako jsou nevysoká horečka, vyrážka, zánět spojivek, bolest svalů a kloubů či bolest hlavy. Příznaky trvají 2–7 dnů. Proti neexistuje účinné očkování ani lék na již propuklé onemocnění.

Zika v Evropě? Komár tropický Aedes aegypti, tedy prokázaný přenašeč viru Zika, se nyní vyskytuje na portugalské Madeiře, kam byl reintrodukován v polovině prvního desetiletí tohoto století a kde způsobil v roce 2012 závažnou epidemii horečky Dengue s dvěma tisíci nemocných, informuje szu.cz. Dále se vyskytuje v jihovýchodním Rusku na východním pobřeží Azovského moře a na severovýchodním pobřeží Černého moře, také v Gruzii. Nedávno byl zavlečen i do Nizozemí. Mapa zde.