Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mou ambicí je, aby Británie byla globálním lídrem volného obchodu, vzkazuje Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Na summit skupiny největších ekonomik G20 v Číně jede také britská premiérka Theresa Mayová. Před odletem řekla, že by Spojené královtsví chtělo být po odchodu z EU světovým vůdcem volného obchodu.

G20 sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa a zástupce Evropské unie. Celkově skupina představuje 85 procent světové ekonomiky a dvě třetiny světové populace.

"Naše poselství pro G20 je takové, že Británie je otevřená podnikání a obchodu a že je sebevědomou a navenek orientovanou zemí... Mou ambicí je, aby Británie byla globálním lídrem volného obchodu," citovala dnes Mayovou agentura Reuters.

Britsko-čínské vztahy zažívají podle Mayové "zlatou éru". Premiérka dodala, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem bude mluvit o dalším rozvoji strategické spolupráce.

Témata:  Velká Británie G20 Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.