Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel se už nikdy do normálu nevrátí, říká primátor týden po útocích

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - Od teroristických útoků v Bruselu, při kterých zahynulo nejméně 30 lidí, uplynul přesně týden. Nabízelo by se říct, že se život v belgické metropoli pomalu vrací do normálu, to se ale podle bruselského primátora Yvana Mayeura nikdy nestane.

Podle informací deníku Le Parisien navštívil Mayer po útocích v Belgii Paříž, kde se měl seznámit se s postupem pařížských záchranných a policejních složek po sérii teroristických útoků z 13. listopadu 2015, kdy zahynulo 130 lidí a dalších 350 bylo zraněno.

Mayeur během návštěvy poukázal na to, že útoky v Paříži a Bruselu naplánovala jedna a tatáž teroristická buňka. Podle něj se ji ale policejním složkám snad podařilo rozbít.

Uvedl také, že je nutné proniknout hlouběji do otázek radikalizace muslimů, a najít odpověď na otázku, co může "mladé lidi narozené v Evropě dohnat k nenávisti a vražednému fanatismu".

Následně přiznal, že útoky v Paříži a Bruselu jsou neomluvitelné, a dodal, že "uzavírání se do sebe, segregace a tvorba ghet vytvářejí živnou půdu pro dramata, kterých jsme byli svědky a které nepochybně ještě přijdou."

Mayeur se také setkal s primátorku Paříže Anne Hidalgovou, poslanci městského zastupitelstva a zástupci záchranné služby a pozůstalými po obětech útoku v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Hidalgová během setkání vyjádřila solidaritu obyvatelům Bruselu a upozornila, že začíná "dlouhý a bolestivý proces truchlení a rekonstrukce."

Na otázku, zda se život v Bruselu vrací do normálu, Mayeur novinářům odpověděl, že belgická metropole "se už nemůže vrátit k normálu". Považuje to za koncept, který je nutno přehodnotit.

Témata:  teroristické útoky v Belgii Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy