Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Automobilka Volkswagen má další problém. V USA ji obvinili z klamavé reklamy

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Washington - Americká Federální komise pro obchod (FTC) zažalovala německý automobilový koncern Volkswagen. Důvodem je obvinění z klamavé reklamy.

Firma podle žaloby propagovala šetrnost svých naftových aut k životnímu prostředí, ačkoli tyto vozy ve skutečnosti vypouštěly do ovzduší nadměrné emise. Informovala o tom agentura Reuters.

Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Americké ministerstvo spravedlnosti počátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli manipulacím s testy emisí civilní žalobu. Ta by automobilku mohla podle Reuters teoreticky přijít až na 46 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Podle dnešní žaloby FTC spotřebitelé v USA utrpěli v důsledku klamavé reklamy Volkswagenu újmu v hodnotě "miliard dolarů".

Témata:  Volkswagen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy