reklama

Ruské hospodářství citelně postihl pokles cen ropy na světových trzích i sankce, které proti Moskvě vyhlásil Západ po ruské anexi Krymu v březnu 2014.

"Pokud jde o naši zemi, Rusko, tak hodnotíme naše úsilí jako nepostačující a skromné, ale přesto se naše ekonomika stabilizovala. Zůstaly (devizové) rezervy, výrazně se zmenšil odliv kapitálu, oproti loňsku na pětinu, na polovinu klesla míra inflace a rozpočtový schodek činí 2,6 procenta. Nezaměstnanost držíme dosti nízko: 5,6 procenta. Zahraniční dluh zůstává také docela malý, něco přes 12 procent," prohlásil Putin na úvod dvoudenního summitu největších ekonomik světa G20.

"Nadále plánujeme zmenšovat rozpočtový schodek a pracovat na snížení závislosti státního rozpočtu na vývozu uhlovodíkových surovin. Budeme pokračovat v politice zajišťování makroekonomické stability i ve zlepšování podnikatelského ovzduší," zdůraznil ruský prezident.

Mnozí světoví vůdci podle něj upozorňují na problémy globální ekonomiky, ale "přesto nyní sledujeme sice pomalé, ale přece jen pozitivní obnovování ekonomik".