Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko jaderné zbraně nepoužije, je to nesmysl, hájí se Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin odmítl spekulace, že Rusko ohrožuje Pobaltí a že by vůči svým sousedům mohlo použít jaderné zbraně. Vztahy Moskvy se Západem prudce ochladly po ruské anexi Krymu a rozpoutání války v Donbasu na jaře 2014.

"Všichni lidé se zdravým rozumem, kteří se zabývají reálnou politikou, chápou, že je naprostý nesmysl odvolávat se na hrozby z Ruska vůči - řekněme - Pobaltí," řekl Putin v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

"Cožpak se snad chystáme bojovat s NATO? Kolik lidí žije v členských zemích NATO? Asi 600 milionů, že? Ale v Rusku žije 146 milionů lidí. Ano, jsme největší jaderná velmoc, ale cožpak skutečně předpokládáte, že se chystáme dobýt Pobaltí s použitím jaderných zbraní? Co je to za nesmysl?" divil se ruský vůdce.

Moskva si podle Putina přeje, aby vliv Ruska byl "zjevný a podstatný", ale "vkládáme do toho absolutně mírový a pozitivní obsah", tedy má jít o "vliv ekonomický, humanitární, vliv související s rozvojem rovnoprávné spolupráce s našimi sousedy".

Komentátoři připomínají, že ne všichni ruští představitelé jsou tak "mírumilovní" jako ruský prezident. Šéf státního mediálního holdingu Dmitrij Kiseljov hrozil tím, že "Rusko je jediná země na světě, která je skutečně schopná přeměnit USA v radioaktivní popel". Předák ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij svého času vyhrožoval Pobaltí a Polsku "zničujícím kobercovým bombardováním" a š

Témata:  Vladimír Putin Rusko jaderné zbraně

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy