reklama

Virus Zika je přenášen komárem egyptským (Aedes aegypti) a způsobuje horečku, doprovázenou vyrážkou a bolestí hlavy i kloubů. Nebezpečí představuje zejména pro těhotné ženy, protože virus může způsobit mikrocefalii, těžkou vývojovou poruchu v podobě zakrnělého nebo předčasně ukončeného růstu mozku. Postupně se mění názory na způsob přenosu, zpočátku se mělo za to, že jediným zdrojem nákazy je právě bodnutí zmíněným hmyzem, nyní se však příčíny stále rozšiřují.

V Singapuru, kde se ve dnech 15. - 17. září pojdede další závod F1, bylo hlášeno v posledním týdnu 242 případů. Jde strmě narůstající počet, protože před deseti dny ještě nebyl hlášen žádný výskyt, před týdnem 41 zjištěných onemocnění. Proto zdravotnické organizace označují možnost nákazy virem jako "velmi vysokou". Nicméně zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tato okolnost znamenala omezení počtu startujících nebo dokonce zrušení závodu.

Williams: Nikoho nebudeme nutit

Připravují se preventivní opatření, zatím bylo uvedeno, že personál některých týmů bude mít v paddocku poněkud neobvyklé dlouhé rukávy, dále budou v pohotovosti spreje odpuzující komáry. V pohotovosti jsou také lékaři nejvyššího motoristického orgánu FIA, kteří připravují veškerou dostupnou lékařskou pomoc ve snaze zabránit infekci. Přitom zatím není k dispozici lék, brazilská vláda se usilovně snaží dokončit vývoj vakcíny.

V týmu Williams minimálně pět členů týmu nepojede na závody v Mexiku a Brazílii. "Pro naše zaměstnance je nanejvýš důležitá pohoda a klid k práci. Máme pochopení pro ty, kteří si nepřejí vycestovat do zemí postižených virem, proto určitý počet našich pracovníků dospělo k rozhodnutí vybrané závody vynechat. Je to pro zúčastněné strany soukromá záležitost a mají naši plnou podporu. Rovněž jsme přijali patřičná opatření pro ty, kteří do zmíněných zemí pojedou, abychom minimalizovali jejich případné ohrožení virem Zika," uvádí se v prohlášení týmu Williams. 

Eric Boullier (McLaren) uvedl, že poučeni byli všichni členové týmu: "Instruktáž jsme poslali všem, kterých se to týká, aby věděli o co se jedná. Ale všichni do Singapuru pojedou."


Hlavním zdrojem nákazy je komáří bodnutí
(ilustrační foto - zdroj: repro youtube.com)

 

Kandidát na titul mistra světa do Singapuru pojede

Rovněž Nico Rosberg byl dotazován, zda nemá obavy z možné nákazy. "Jako otec rodiny tuto problematiku sleduji a zajímám se o ni. Začal jsem s tím už podstatně dříve." Ale ani on nenaznačil, že by závod v Singapuru vynechal. Jak dodal, nechce si nechat ujít šanci se opět vrátit do čela celkové klasifikace. "Nemyslím na titul dopředu, je to mé nejlepší rozhodnutí, tak proč bych ho měl měnit. Kdybych se zabýval mým 43bodovým náskokem, který se rozplynul v devatenáctibodovou ztrátu, tak bych nemohl spát. Teď se prostě těším na další vítězství," dodává Rosberg.

Byly už zveřejněny i zprávy, že v Malajsii a v americkém Texasu, kde se v Austinu nachází okruh COTA (na němž se v říjnu pojede Grand Prix F1), byly ze sedmi závodů dva zrušeny - právě kvůli nebezpečí viru Zika.