Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lék proti viru zika se začne testovat na lidech

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur/Peking/Tucson - Malajsie hlásí další případ viru zika. Nákaza byla potvrzena u 27leté pacientky, která je těhotná. Rozšíření nemoci se už obává Čína a chystá opatření. Zkoušky širokospektrálního antivirotika HSRx 431TM jsou účinné proti viru zika, oznámila dnes firma.

Minulý týden Malajsie ohlásila první importovaný případ ziky u ženy (58), která se vrátila z návštěvy Singapuru. V sobotu pak malajsijské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo první případ nakažení virem zika v zemi. Šlo o muže (61), který trpí také onemocněním srdce, ledvin a dnou, nikam poslední dobou necestoval.

Těhotná žena, u níž byl virus zika prokázán, žije ve městě Johor Bahru na jihu Malajsie u hranic se Singapurem, kde počet nakažených dosáhl podle nové bilance již 275. Manžel ženy v Singapuru pracuje a i u něj se projevují příznaky infekce a podstupuje testy.

Malajsijské ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že počet lidí nakažených virem zika ve městě Johor Bahru poroste, vzhledem k jeho blízkosti Singapuru. Z Johor Bahru do sousedního městského státu denně dojíždí asi 200.000 Malajsijců. Čína informovala, že zahájí zdravotní kontroly lidí přijíždějících ze Singapuru a dalších zemích, kde se virus zika šíří.

Účinný lék proti viru je na cestě

HSRx Biopharmaceutical, přední vývojová společnost polyfunkčních kombinovaných léčiv na infekční a chronická onemocnění související s věkem, potvrdila, že její kandidát na perorálně podávané širokospektrální antivirotikum HSRx 431TM účinkuje proti viru zika. Společnost HSRx očekává, že zahájí testování na lidech na začátku roku 2017 a bude usilovat o zrychlené schválení léčiva od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Onemocnění virem zika, proti kterému podle Světové zdravotnické organizace neexistuje žádná vakcína ani léčebný přípravek, se přenáší primárně komáry Aedes aegypti, kteří se nacházejí v Severní a Jižní Americe, Africe, v Karibské oblasti, Asii a v Tichomoří. Florida se stovkami případů onemocnění virem zika a Portoriko s 5 000 případy jsou zvláště zranitelné oblasti. Americká centra pro kontrolu nemocí (US Centers for Disease Control - CDC) informují, že komár Aedes se nachází asi ve 30 státech, a Anthony Fauci, M.D., ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění USA (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID), uvádí, že lze očekávat, že 25 % populace Portorika z celkových 3,55 milionů se může během příštího roku virem zika nakazit.

Dr. Fauci a hlavní vědecký poradce NIAID David M. Morens, M.D., napsali v časopise New England Journal of Medicine: „S ohledem na léčbu pandemie arboviru naznačuje, že přístup jeden lék na jedno onemocnění není adekvátní; jsou nutně potřebná širokospektrální antivirotika účinná proti celým třídám virů."

Virolog Joshua Costin, Ph.D., ředitel pro biologii společnosti HSRx, uvedl, že přípravek HSRx 431 je navržen k naplnění této potřeby a že „přichází včas z dalšího důvodu: schválení jakékoliv vakcíny proti viru zika by mohlo být komplikované a může přijít pozdě, pokud nové výsledky výzkumu spojení viru zika/dengue ukáží jako správné." Dr. Fauci uvedl: „Vakcínu budeme mít nejdříve někdy v roce 2018, pokud vše půjde dobře."

Protilátky generované infekcí obvykle zajišťují imunitu proti následující infekci, ale zhoršení závislé na protilátkách (antibody dependent enhancement - ADE), poprvé zveřejněné jako teorie Scotta Halsteada, M.D., přední autority na šíření virů prostřednictvím komárů, umožňuje viru dengue posílit následné infekce, při kterých protilátky v podstatě zhoršují závažnost onemocnění. Nedávno dokončený výzkum ukazuje, že lidské sérum obsahující protilátky proti viru dengue zhoršuje infekci zika 200x. CDC uvádí, že více než třetina světové populace žije v oblastech s rizikem viru dengue a dalších 400 milionů lidí se každoročně nakazí. Virus dengue je endemický v Portoriku, Latinské Americe, Jihovýchodní Asii, na Tichomořských ostrovech a na Karibských ostrovech a podobně jako u viru zika se očekává, že brzy způsobí rozsáhlou infekci v USA.

Thomas Sullivan ml., výkonný ředitel společnosti HSRx, vysvětlil: „Patentovali jsme přípravek HSRx 431 samostatně a v kombinaci s přípravkem oseltamivir (TamifluTM) a jinými antivirotiky, díky čemuž se může stát širokospektrálním antivirotikem jako možnost časné léčby a prevence široké škály virových infekcí, včetně viru zika, dengue, chikungunya a chřipky, bez potřeby stanovit původce onemocnění. CDC uvádí, že „miliony lidí v USA jsou nemocní, stovky tisíc lidí jsou hospitalizovaní a desítky tisíc lidí umírají každoročně na chřipku. Zkombinování přípravků HSRx 431 a oseltamivir vytvoří celosvětové potřebné, perorálně podávané širokospektrální antivirotikum s dlouhou trvanlivostí a dlouhou patentovou životností."

Témata:  Malajsie virus Zika nemoc lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy