reklama

Pozdě odpoledne ve čtvrtek došlo v horském středisku Vallée Blanche v nadmořské výšce 3778 metrů k závadě na velkokapacitní lanovce, která spojuje známé vrchol Aiguille du Midi s Pointe Hellbronner. Cesta trvá nějakých třicet až pětatřicet minut a je oblíbená nejen turisty kvůli nádhernému výhledu na horské panorama. Míří sem i horolezci, kteří využívají letního počasí k výstupům na Aiguille du Midi.

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách došlo na lanové dráze k závadě, při které na trati uvízlo v kabinkách 110 lidí. Jak uvedl ministr vnitra Bernard Cazeneuve, příčinou byla blíže nespecifikovaná "technická závada". Podle nejmenovaného policejního úředníka z uvedené lokality k ní došlo v odpoledních hodinách (kvůli zákazu komunikace s médii nesměl příslušník uvést své jméno). Do horského střediska zamířili pracovníci první pomoci, vybavení přikrývkami, jídlem a vodou. 

Evakuace začala bezprostředně po incidentu, kdy se čtyřem vrtulníkům podařilo vysvobodit z uvázlých kabin 65 lidí. V 19:30 byly záchranné práce přerušeny, protože povětrnostní podmínky znemožnily další lety. Vysoko nad zemí tedy bude muset přečkat noc ještě 45 lidí, jejichž záchrana začne opět zítra v 7:15 minut, pokud budou příznivé podmínky pro let vrtulníků. K těmto pasažérům byli spuštěni záchranáři s vybavením, aby jim pomohli přečkat noc v kabinách.

Starosta města Chamonix Eric Fournier už odpoledne uvedl, že "v zásadě se není čeho obávat", navíc zdůraznil, že pomoc při vyprošťování uvízlých cestujících nabídla i italská strana.