Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým premiérem Kazachstánu se stal Sagintajev

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Novým premiérem Kazachstánu se stal Bakytžan Sagintajev (52), do funkce ho dnes jmenoval prezident Nursultan Nazarbajev. Jeho vliv na politiku bude minimální, výraznější pravomoci má v ekonomické oblasti.

Pokud by hlava státu zemřela, je premiér po šéfech obou komor třetí osobností, která by ho do voleb nahradila. Prvním Sagintajevovým náměstkem se stal bývalý ředitel státních železnic Askar Mamin.

Sagintajev nahradí v čele kabinetu dosavadního dlouholetého premiéra Karima Masimova, který byl pověřen vedením kontrarozvědky KNB. Jeho jmenování do této pozice je zřejmě provizorní.

Politolog Andrej Grozin citovaný agenturou TASS předpovídá pokračování personálních změn na říjen či listopad. V tomto období se bude rozhodovat o rozestavění sil na příští půldruhý rok, ale možná až do doby Nazarbajevova odchodu, uvedl Grozin.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev Bakytžan Sagintajev

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy