Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo se postaví Putinovi v prezidentských volbách? Na seznamu je 14 jmen

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Michail Chodorkovskij zahájil výběr politika, který se v roce 2018 postaví dosavadnímu prezidentovi Vladimiru Putinovi. na seznamu je již 14 kandidátů.

Kampaň Chodorkovského zvaná "Místo Putina" už probíhá na internetu a může se do ní zapojit kdokoli, uvedla ruská opoziční televizní stanice Dožď. Sám Chodorkovskij kandidovat nehodlá. Putin sice kandidaturu zatím neoznámil, všeobecně se ale předpokládá, že se pokusí svůj post obhájit.

Na seznam možných Putinových protikandidátů hlasující zatím zařadili čtrnáct osob, z nichž prý mnozí o své kandidatuře zatím ani nevědí. Na vlastní žádost se ale mohou kandidatury vzdát.

V seznamu je předseda pravicové strany Parnas a bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, vůdce liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij nebo dcera někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina Taťjana Jumašovová.

Nechybí ani zakladatel Fondu boje s korupcí a známý bloger Alexej Navalnyj, považovaný za nejvlivnější osobu ruské opoziční scény. Účastníci ankety na seznam zařadili i bývalého Putinova ministra financí Alexeje Kudrina.

Chodorkovskij se v roce 2013 po propuštění z věznice usadil s rodinou ve Švýcarsku. Jeho majetek, před zatčením odhadovaný na 15 miliard dolarů, se dnes podle časopisu Forbes pohybuje mezi 100 až 250 miliony dolarů.

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy