Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA ustupují Moskvě, zuří prestižní deník

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Nedávné částečné příměří v Sýrii zažilo v pondělí špatný začátek, když režim Bašára Asada údajně bombardoval a ostřeloval přesně ty oblasti, které má dohoda chránit, konstatuje úvodník serveru Washington Post. Vlivný americký deník v něm tvrdě zkritizoval odcházející Obamovu administrativu za údajné ustupování Moskvě v jednání o syrské občanské válce.

Splněné Putinovy touhy

Zda se příměří na bojišti vůbec začne uplatňovat podle prestižního deníku závisí nejspíše na tom, zda Moskva dokáže zklidnit svého klientského diktátora, který jen pár hodin před nastolením klidu zbraní opětovně vyzval k znovudobytí Sýrie silou.  

"Režim Vladimira Putina však má alespoň motiv, aby uspěl," soudí Washington Post. Vysvětluje, že pokud se mu podaří přimět Asada ke spolupráci, Putin naplní svou touhu vnutit svou vůli Spojeným státům.    

Před rokem, kdy Rusko zahájilo svou přímou vojenskou intervenci v Sýrii, americký prezident Barack Obama předpokládal, že jediným důsledkem bude zapadnutí Ruska do bažiny, připomíná úvodník. Dodává, že namísto toho dohoda, kterou minulý pátek uzavřel americký ministr zahraničí John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, nabízí Putinovi vše, o co usiloval.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Asadův režim, který se před rokem kymácel, získá pevnou půdu pod nohama a jeho opozice dostane silný úder, konstatuje vlivný server. Doplňuje, že Spojené státy zároveň přistoupí na Putinův dlouhodobý požadavek a spojí se s Ruskem v útocích na skupiny, které jsou považovány za teroristické.  

Pokud se seriózní politické vyjednávání o budoucnosti Sýrie vůbec uskuteční - což je dle washingtonského deníku nepravděpodobný scénář, přinejmenším v posledních měsících zbývajících z mandátu Obamovy administrativy - Asadův režim a jeho ruští a íránští ochránci v něm budou hrát vůdčí roli, kritizuje komentář.

Americká vláda zradila Syřany

Výměnou za tyto rozsáhlé ústupky, které fakticky opouštění někdejší Obamův cíl osvobodit Sýrii od Asada a činí ze Spojených států jen mladšího partnera Ruska v nejdůležitějším probíhajícím konfliktu na Blízkém východě, Kerry slibuje, že dojde k otevření humanitárních koridorů do obleženého Aleppa a dalších oblastí vystavených taktice "vzdejte se, nebo strádejte", nastiňuje Washington Post.

Syrskému letectvu se má údajně také zakázat shazování barelových bomb, chloru a další munice v mnoha oblastech, kde jsou zakořeněni povstalci, pokračuje prestižní deník. "Avšak v dohodě jsou zřejmě právní díry a její text ostatně nebyl zveřejněn," podotýká úvodník.    

Pokud bude dohoda naplněn a povede se zachránit životy, půjde podle washingtonského serveru o pozitivní krok. "Možná je tím posledním, který zbývá americké politice, která odmítala  jako předem odsouzená k nezdaru ta samé omezená vojenská opatření, která Rusko podniklo s úspěchem," kritizuje komentář.   

Putin a Asad nicméně v minulosti již několikrát souhlasili s příměřím nejen v Sýrii, ale v Putinově případě i na Ukrajině, aby je následně vždy porušili, nebere si servítky Washington Post. Konstatuje, že jejich odměnou byly územní zisky a posílení strategických pozic, přičemž se od Spojených států nedočkali žádných postihů, ale naopak dalších ústupků a návrhů nových dohod.    

Pokud se tentokrát ruský a syrský režim budou držet svých slibů, může to být pouze z důvodu, že definitivně končí čas, kdy je možné využít současnou americkou administrativu, deklaruje prestižní deník. Uzavírá kritickým konstatováním, že Obamova administrativa neustále slevovala z vytýčených červených linií, čímž umožnila Rusku obnovit své mocenské pozice na Blízkém východě a zradila ty Syřany, kteří doufali, že se zbaví krvavého diktátora.     

Témata:  Sýrie Rusko USA Vladimír Putin Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy