Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolín už se připravuje na další Silvestr, v ulicích budou posílené policejní hlídky

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem – Po loňských útocích při silvestrovských oslavách teď německý Kolín nad Rýnem už předem plánuje, jako podobným incidentům zabránit. Město oznámilo, že plánuje na poslední noc v roce ohradit místní katedrálu plotem a zvýšit počet policistů v ulicích.

O plánech dnes informovala kolínská primátorka Henriette Rekerová. Město tak chce předejít násilnostem, které loni o silvestrovské noci propukly právě v blízkosti kolínské katedrály a nedalekého nádraží.

Kolem katedrály budou ve vzdálenosti asi 80 metrů postaveny zábrany s několika vstupy. U nich bude policie kontrolovat, aby se za ně nedostal nikdo s petardami. Primátorka ale ujasnila, že samotné náměstí ohrazeno nebude.Strážníci budou v ulicích Kolína nad Rýnem o letošním Silvestru v takových počtech, aby se nemohly opakovat podobné incidenty jako loni, uvedl policejní prezident Jürgen Mathies.

Silvestrovská noc se na náměstí před kolínskou katedrálou a u nádraží pořádně zvrhla, převážně mladíci severoafrického původu obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali. Policie přijala v této souvislosti přes tisíc trestních oznámení, z toho více než 400 bylo kvůli trestným činům sexuální povahy.

Policie si tehdy vysloužila kritiku za to, že nepovolala posily, i za to, jak o útocích informovala veřejnost. Podle německých médií kolínské policejní vedení zpočátku záměrně zamlčelo informace, že mezi podezřelými z útoků jsou i migranti, protože to považovalo za politicky choulostivé.

Témata:  Německo uprchlíci sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy