Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazašský prezident Nazarbajev jmenoval svou nejstarší dceru senátorkou

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v úterý jmenoval svou nejstarší dceru Darigu (53) senátorkou, horní komora jí ale nesvěřila vlivnou funkci.

Kazašský Senát dnes schválil Darigu jako předsedkyni významného výboru pro mezinárodní záležitosti a bezpečnost. Nesvěřil jí ale funkce předsedy nebo místopředsedy horní komory parlamentu. Šéf Senátu v případě úmrtí nebo dočasné neschopnosti přechodně přebírá funkce hlavy státu.

Nazarbajev (76) svým úterním rozhodnutím posílil úvahy, že by se právě Dariga mohla stát jeho nástupkyní. Více se o tom začalo spekulovat už před rokem, poté co prezidentova dcera usedla do křesla místopředsedy vlády. Před týdnem autoritářský vůdce odvolal dlouholetého premiéra Karima Masimova a předpokládalo se, že Dariga zaujme jeho místo, ale nestalo se tak.

Zahraniční investoři považují předání moci v této bývalé sovětské republice, bohaté na ropu, za politické riziko. Dnešní rozhodnutí Senátu nechává otázku nástupnictví dál otevřenou.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy