Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivo teče proudem, slavný Oktoberfest začal

Pivní sudy
Pivní sudy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Dnes v poledne začal 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. Piva by se mělo dle pořadatelů spotřebovat asi sedm milionů litrů, ačkoli jeho cena není zrovna nízká. Za jeden litrový máz zaplatíte 10,4 až 10,7 eura. Na místě panují přísná bezpečnostní opatření.

Pořadatelé největšího světového pivního festivalu kolem šesti milionů návštěvníků.

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

I přes deštivé počasí si dnes dopoledne do areálu Tereziánské louky v bavorské metropoli našly cestu desetitisíce lidí. Podle pozorovatelů je ale návštěvníků v prvních hodinách Oktoberfestu méně než obvykle. O nižším počtu rezervací před festivalem informovali také mnichovští hoteliéři.

Vedle nepříznivého počasí to může souviset i s obavami z možných útoků, které v Bavorsku panují po dvojici teroristických atentátů z léta a zejména po útoku, při němž osmnáctiletý Němec s íránskými kořeny přímo v Mnichově zabil devět lidí a posléze i sebe.

První rozdíl oproti předchozím letům poznají návštěvníci na první pohled: plot, který poprvé uzavřel celý prostor Tereziánské louky. Druhou změnu hosté pocítí při vstupu do areálu, kam si tentokrát nemohou vzít batohy nebo velké tašky. Čeká je také bezpečnostní kontrola. Té se, jak na webu festivalu píší pořadatelé, nevyhnou ani dětské kočárky.

U vchodů a v areálu Oktoberfestu, na němž v roce 1980 bomba pravicového radikála zabila 13 lidí, má policie 29 bezpečnostních kamer. Samotných policistů je nasazeno o stovku více než obvykle - celkem kolem 600.

Témata:  Oktoberfest Německo pivo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy