Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko stárne, děti se nerodí. Co čeká zemi?

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonskou vládu znepokojuje klesající porodnost v zemi a stárnutí populace. Nechala si proto vypracovat demografický průzkum, jeho výsledky vůbec nejsou optimistické.

Více než 40 procent Japonek, které žijí samy a je jim 18 až 34 let, jsou stále panny. A mezi osamocenými muži je počet paniců ještě vyšší - dokonce sedm z každých deseti z nich nikdy nemělo pohlavní styk.

Průzkum, který byl provedený v loňském roce a jehož výsledky byly nyní zveřejněny, dokazuje, že v Japonsku neustále stoupá počet osob, které si z vlastní volby či z jiných příčin zachovávají panictví.

V roce 2005 se k panenství či panictví hlásila zhruba třetina single osob ve věkové skupině 18 až 34 let.

Japonští nezadaní muži, kteří se snaží najít lásku svého života, se nyní mohou naučit dovednosti péče o dítě společně se základními pravidly, jak porozumět ženám, aby tak zvýšili své šance najít si partnerku. V Ósace se o to stará nový kurz určený výhradně mužům, kterým nabízí zvládnout vykoupat a obléknout dítě či pochopit ženský pohled na výchovu potomka, napsala agentura Reuters.

Kurz pořádá společnost nazvaná Ikumen University. "Chtěl jsem vytvořit jistý druh certifikátu potvrzujícího schopnosti daného muže při výchově dětí," říká instruktor kurzu Takeši Akijama. "Seznamky by pak mohly tyto muže propagovat jako jedince s 'přidanou hodnotou', protože jejich potenciální partnerky budou vědět, že jim v manželství dokážou být oporou," tvrdí.

Témata:  Japonsko populace muži

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.