Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si stýská: Anexe Krymu nás vyšla draze

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Rusko anektovalo Krym v roce 2014. Prvotní nadšení ze zisku území poměrně brzy vyprchalo, někteří začali mluvit o tom, že správa tohoto území vyjde Rusko hodně draho. Naposledy na tento problém poukázal významný člen ruské Dumy.

Prominentní zástupce ruské Dumy a člen vládnoucí strany Jednotné Rusko Josif Kobzon, který v minulosti nadšeně podporoval anexi Krymu a odtržení východní Ukrajiny, teď zařadil zpátečku. Podle něj teď poloostrov způsobuje jen problémy.

Politik Krym podle serveru The Moscow Times označil za „ochromující finanční zátěž" a tvrdí, že ostatní sektory trpí kvůli škrtům ve výdajích. Kobzon tvrdí, že infrastruktura na Krymu byla financována na úkor jiných oblastí, jako je zdravotnictví, školství a kultury.

„Vzali jsme na sebe ochromující břemeno," uvedl. Ani kvůli finanční zátěži však Kobzon zřejmě svůj postoj ke Krymu nezměnil, stále ho nazývá „dlouholetým ruským územím."

Kobzon, který měl před vstupem do politiky úspěšnou kariéru jako zpěvák, je značně kontroverzní postavou. Kvůli údajnému spojení s organizovaným zločinem mu byl zakázán vstup do USA. Do Evropské unie zase nesmí kvůli jeho podpoře ruské anexe Krymu v roce 2014.

„Plivu na sankce," řekl několikrát a vyzval Rusy i proruské separatisty na východě Ukrajiny, aby si ze sankcí nic nedělali, protože nic neznamenají

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje vyčíslilo náklady na rozvoj a modernizaci Krymu na 4,5 miliard dolarů ročně (asi 108 miliard korun). Moskva také financuje 19 kilometrů dlouhý most spojující krymské město Kerč s ruskou pevninou. Náklady na vybudování mostu činí 3,4 miliardy dolarů (82 miliard korun).

Témata:  Rusko Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy