Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aféra Panama Papers otřásá světem. Problém má Cameron i Hollande

Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Britský premiér David Cameron na návštěvě v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Paříž - Daňové ráje využívalo i šest členů britské Sněmovny lordů, několik bývalých konzervativních poslanců a desítky sponzorů britských politických stran. Aféra Panama Papers se týká i Francie. Prezident François Hollande řekl, že fiskální úřady prošetří informace o možných daňových únicích.

V materiálech uniklých z právní firmy Mossack Fonseca, jejichž část v neděli zveřejnilo několik předních světových médií, je údajně také jméno již zesnulého otce premiéra Davida Camerona. Britská média ale upozorňují, že Cameron starší se ničeho nezákonného nedopustil.

Multimilionář Ian Cameron, který zemřel v roce 2010, podle médií využíval v Panamě sídlící firmu Mossack Fonseca k tomu, aby zajistila, že jeho investiční fond Blairmore Holdings nebude sídlit v Británii a platit tam daně. Taková praxe je dnes naprosto běžná mezi hedgeovými fondy, které tvrdí, že díky nižšímu zdanění jsou schopny přilákat více klientů.

Předseda vlády David Cameron se ale nyní patrně ocitne pod značným tlakem, aby zrušil britské daňové ráje, včetně těch v korunních dependencích Jersey, Guernsey a ostrov Man. Cameron už před několika lety prohlásil, že zřizování takzvaných offshoreových společností není podle něj "čestné a správné".

V Británii, podobně jako v řadě dalších zemí, jsou nelegální daňové úniky, tedy snaha obejít daňovou povinnost. Naopak snaha si daně zákonnými prostředky co nejvíce snížit je zcela v souladu se zákonem.

Stínový ministr financí, labourista John McDonnell, v britském tisku poznamenal, že zjištění vyplývající z panamských dokumentů jsou "velmi vážná".

Podle Hollandeho je zveřejnění části materiálů dobrá věc, neboť pomůže zvýšit příjmy z daní od "těch, co páchají podvody".

"Mohu vás ujistit, že (informace uvedené v dokumentech) budou prošetřeny, uvedl Hollande podle agentury Reuters během návštěvy na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt. Dodal, že vyšetřování může vést k trestním stíháním a soudům.

Dokumenty společnosti Mossack Fonsec ukazují, že své bohatství ukrývaly v daňových rájích desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí. Z francouzských občanů je v materiálu zmíněn například bývalý šéf evropského fotbalu Michel Platini nebo bývalý ministr rozpočtu Jérôme Cahuzac.

Témata:  Velká Británie Francie Panama Papers David Cameron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy