Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Mossack odmítá nařčení z machinací

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Madrid/Panama - Podle informací světových médií firma Mossack Fonseca se sídlem v Panamě pomáhala klientům co nejefektivněji legalizovat zisky z nezákonné činnosti. Společnost se nařčení brání.

Společnost se hájí, že za 39 let své existence, během níž založila přes 240.000 společností, nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. "Jako právnická firma se omezujeme na zakládání společností, a ne na jejich řízení, nejsme zodpovědní za to, co ta firma dělá," hájil se v panamské televizi spoluzakladatel firmy Ramón Fonseca, který byl do minulého měsíce i členem vlády současného prezidenta.

Z funkce odstoupil poté, co bylo jeho jméno veřejně spojeno s brazilským korupčním skandálem kolem státní firmy Petrobras, který v posledních měsících hýbe brazilskou politickou scénou.

Podle Fonseky je kauza s uniklými dokumenty "útokem proti Panamě", protože prý některé země špatně nesou, že je Panama přitažlivá pro podnikání. Označil také za "totální lež" obvinění, že majetní lidé využívají Panamu pro skrývání svých příjmů.

"Bankovní účty nejsou zde a majetky jsou v jiných částech světa," řekl Fonseca, jehož firma prý tuší, kdo materiály z podniku vynesl, ale nemá pro to důkazy.

Podle vysokého úředníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pascala Saint-Amanse tato kauza vyústí v silný politický a obchodní tlak na Panamu, aby již nebyla daňovým rájem. Podle něj už firmy nebudou chtít zůstat v zemi, která "vítá podvodníky a aktéry praní špinavých peněz".

Zakládání offshoreových společností, či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální. Záleží na legislativě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon, když nepravdivě informovali o svém majetku. Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být také nezákonné.

Témata:  Panama daně Panama Papers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy