reklama

Zločiny proti lidskosti

Putin podle Boota spáchal celou sérii zločinů. Existuje dokonce podezření, že v roce 1999 zosnoval bombový útok na rezidenční budovu v Moskvě, což mu následně pomohlo konsolidovat moc a zahájit brutální vojenskou okupaci Čečenska, uvádí historik. Dodává, že v poslední době lze vládci Kremlu připsat odpovědnost za zločiny proti lidskosti na Ukrajině a v Sýrii.

"Začněme Ukrajinou," pokračuje expert. Odkazuje na poslední mezinárodní vyšetřování vedené Nizozemskem, které poskytlo nové důkazy o ruském podílu na sestřelení civilního malajsijského letadla nad Ukrajinou v roce 2014, přičemž zahynulo všech 298 osob na palubě. Boot připomíná, že podle zprávy zveřejněné listem New York Times dospěli vyšetřovatelé k závěru, že letadlo sestřelila ruská raketa země-vzduch SA-11 Buk, přičemž celý systém byl přivezen z Ruska na žádost Ruskem podporovaných separatistů a ještě noc po sestřelu se do Ruska vrátil. 

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Vyšetřování nejen potvrdilo spoluvinu Kremlu, ale také zdokumentovalo jeho zakrývání (důkazů), které přetrvává dodnes," deklaruje historik. Konstatuje, že Holandskem vedené šetření vyvrací směšná vysvětlení Kremlu, jak k sestřelu letounu došlo, včetně ruských tvrzení, že CIA naplnila dálkově řízený letoun mrtvolami a navedla ho do země, aby zdiskreditovala Rusko, případně verzi, že se Ukrajinci pokoušeli sestřelit letadlo s Putinem na palubě, ale místo toho zasáhli civilní letoun.     

Boot se tak dostává k Sýrii, kde je podle jeho názoru Rusko zodpovědné za ještě větší ztráty na životech nevinných osob. Odkazuje na článek Paula McClearyho pro prestižní magazín Foreign Policy podle něhož Rusko ignorovalo příměří dojednané ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a Johnem Kerrym a vyslalo své bitevní letouny Su-25 Frogfoot, protějšky amerických A-10 Warthog, k útokům na cíle v Aleppu, jelikož chtělo podpořit ofenzivu syrských vládních vojsk usilujících o dobytí města, které částečně drží povstalci.

"Ruské letadla ostřelují civilní čtvrti zápalnými bombami, kazetovou municí a zřejmě jde o tisícilibrové bomby BETAB-500 k ničení bunkrů," cituje Boot McClearyho obvinění. Ve východním Aleppu je uvězněno nejméně 250 tisíc lidí, včetně 100 tisíc dětí, a ti podle odborníka pociťují plný nápor Ruskem podporované ofenzivy, která zničila i nemocnici.

USA se stávají komplicem

Expert připomíná slova britského vyslance při OSN Matthewa Rycrofta pronesená v Radě bezpečnosti, že bomby k ničení bunkrů mají likvidovat vojenské cíle, ale namísto toho v Aleppu ničí domovy a provizorní protiletecké kryty, přičemž mrzačí a zabíjejí desítky, ne-li stovky obyvatel.

"Ve zkratce, je těžké popřít, že Rusko páchá válečné zločiny," cituje historik Rycroftovo obvinění. Poukazuje též na stanovisko americké vyslankyně při OSN Samanthy Powerové, že Rusko podporuje a provádí nikoliv boj s terorismem, nýbrž barbarství. 

Podle Boota není těžké nalézt přímou spojitost mezi ruskými akcemi a Putinovou osobní  odpovědností, jelikož Rusko je ve skutečnosti stát řízený jedním mužem. "Jedinou otázkou zůstává, jaké pro Putina vyplynou důsledky z jeho chování," tvrdí historik. Za odpovídající reakci by považoval podání obžaloby z válečných zločinů k soudu v Haagu, byť připouští, že Putina se s ohledem na jeho mocenské postavení obvinit zřejmě nepodaří.     

Putin tak musí být alespoň ostrakizován a sankciován jako nikdy předtím, apeluje odborník. Dodává, že hrozba amerického ministra zahraničí Kerryho, že USA přestanou s Ruskem spolupracovat ohledně Sýrie je k smíchu a Spojené státy měly již dávno přestat jednat s Putinovým režimem s úctou a diplomacií uplatňovanou vůči běžným státům.  

"Putin řídí gangsterský stát, který je jedním z nejhorších porušovatelů lidských práv na této planetě a podle toho by se s ním mělo zacházet," hřímá historik. Konstatuje, že pokud Obamova administrativa odmítá dělat víc pro to, aby Putin za své zločiny zaplatil a pokud bude nadále raději legitimizovat ruskou intervenci v Sýrii, než aby poskytla tamním povstalcům prostředky, jimiž by se mohli bránit, stává se ve skutečnosti komplicem válečných zločinů ruského prezidenta.