Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se naštvalo na Ameriku: My že jsme hrozba?

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo zahraničí reaguje na výroky amerického ministra obrany Ashtona Cartera týkající se jaderných zbraní. Tvrdí, že v reakci na slova o americké připravenosti k užití jaderných zbraní posílí bezpečnostní opatření.

Ruské ministerstvo zareagovalo na výroky amerického ministra obrany Ashtona Cartera, týkající se otázek jaderných zbraní. Ty zazněly během jeho vystoupení 26. září na letecké základně Minot. "Rusko je už dlouho jaderná mocnost. V poslední době ale řinčení zbraněmi ze strany Moskvy a vytvoření nových jaderných systémů budí otázky o jejím naklonění jako lídra stragegické stability k dodržování dávno stanovených pravidel využití jaderných zbraní a o tom, zdali dodržuje onu velkou opatrnost, se kterou lídři epochy studené války přistupovali k použití jaderných zbraní," uvedl Carter.

Dodal, že jakýkoliv útok na USA či jejich spojence bude odražen a využití jaderných zbraní se "setká s efektivní a rozsáhlou odpovědí". Domnívá se také, že Rusko a Severní Korea stojí stranou v současné jaderné situaci.

"Nejde pouze o jejich mimořádně silnou rusofobii, která se bohužel v poslední době stala normou pro veřejná vystoupení zástupců odcházející vlády. Vážné obavy vyvolává připomínání připravenosti použít svůj jaderný potenciál v případě ozbrojeného konfliktu s ruskou účastí s cílem zabránit naší zemi použít jaderné zbraně k odražení agrese", reaguje ruské ministerstvo.

Moskvu také rozhořčila slova mluvčího ministerstva zahraničí USA Johna Kirbyho, který tvrdí, že útoky extremistů mohou postihnout i ruská města. "Občanská válka v Sýrii bude pokračovat a extremisté budou využívat vakua existujícího v Sýrii k rozšiřování svých operací. Jejichž součástí budou i údery zasazované ruským zájmům a možná i útoky na ruská města," uvedl.

Dodal, že Rusko bude posílat domů své vojáky "v pytlích" a Rusové budou dál přicházet o své zdroje a o letadla. USA také obviňují Moskvu a Damašek z útoků na civilní objekty a na umírněnou opozici. Moskva ale podobné výroky označuje za nepodložené. Tvrdí, že všechny útoky jsou namířeny výhradně proti teroristům.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy